Met start-up Bike & Bite fietsen langs start-ups

Fietsen is leuk, maar fietsen met onderweg een hapje en een drankje nog veel leuker. Dat moeten Laura en Paul Fitzpatrick uit Blijdorp hebben gedacht toen ze vorig jaar augustus begonnen met Bike & Bite.

Er zijn inmiddels vier verschillende tochten te boeken: een korte (€ 35 per persoon), een lange, eentje ‘buiten de gekaande paden’ (beide € 50) en een op maat gemaakte (op aanvraag). Zelf je fiets meenemen mag, eentje huren bij Bike & Bite kan ook: € 5.

We nemen de proef op de som en kiezen voor de korte trip (‘kort en machtig’). Op een enigszins grauwe zaterdagochtend verzamelen we bij Rotterdam CS, waar Laura (36) een groepje fiets-Friezinnen welkom heet.

De eerste culinaire stop volgt al binnen een kwartier: lunchcafé Buiten aan de Nieuwe Binnenweg, waar we worden verblijd met een vers klaargemaakt fruit-/yoghurtdrankje. Die eerste halte blijkt illustratief voor de hele tour van 2,5 uur: niet de geijkte Rotterdamse adressen, maar frisse startups.

Laura: „Paul en ik hebben heel leuke zaakjes ontdekt, zoals Man met Bril, een koffiebar aan de Hofbogen. We delen onze favoriete plekjes graag met onze gasten. Bovendien helpen we op die manier andere zzp’ers.”

Onderweg vertelt Laura over Rotterdam, en ook hier is de formule niet standaard. Niet over de Euromast en de diergaarde („daar gaan mensen toch wel heen”), maar bijvoorbeeld wel over Schorem, de barbier voor alleen maar mannen, en over Dr. Rotterdam, waar je via internet ‘op recept’ een cocktail kunt bestellen.

„Ik houd het bewust een beetje kort, omdat ik onze gasten niet wil overladen met feitjes”, legt Laura uit. Bovendien gaat het natuurlijk vooral om het lekkere eten en drinken. Aan tafel leer je elkaar immers het beste kennen, meent Bike & Bite. De tweede culinaire stop is bij de Fenix Food Factory op Katendrecht, waar ons Marokkaanse tapas wacht met cider.

Bike & Bite mag gemiddeld op twee à drie toertjes per week rekenen, en Laura (stewardess) en Paul (muziekdocent) hopen er hun beroep van te maken. Op die wens zeggen we bij de derde en laatste culinaire stop – kaas en port in de Markthal – van harte proost. Of, zoals onze Friese fiets-vriendinnen zeggen: Tsjoch!