Profiel

Meisje dat agent neerstak was het kindsterretje van de salafisten

M/V in het nieuws Safia S. stak in februari in Hannover een agent in de hals. Donderdag stond ze voor de rechter. Is ze alleen dader of ook slachtoffer?

Publiek op de eerste zittingsdag in Celle, Nedersaksen.
Publiek op de eerste zittingsdag in Celle, Nedersaksen. Foto Alexander Koerner/ AFP

Als 7-jarig meisje trad ze al in een video op met een radicaal-islamitische prediker. Ze werd, zoals een Duitse krant schreef, een kindsterretje van de salafisten. Ze was ook goed op school, ging naar het Käthe Kollwitz Gymnasium in Hannover, werd tot klassenvertegenwoordiger gekozen, en spreekt behalve Duits en Arabisch ook Engels en Frans.

Nu, zestien jaar oud, staat Safia S. terecht voor poging tot moord en ondersteuning van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). In februari stak ze op het station van Hannover met een mes een agent in zijn hals. De agent raakte levensgevaarlijk gewond maar overleefde de aanslag, al is hij de klap psychisch nog niet te boven.

Het meisje zou het speciaal gemunt hebben op de agent en zijn collega, die met een kogelvrij vest aan patrouille liepen. Ze was volgens de aanklager van plan hun dienstwapen te ontvreemden, om daarmee op andere mensen te schieten – en eventueel zelf een ‘martelaarsdood’ te sterven.

Omdat Safia S. nog minderjarig is, wordt het proces grotendeels achter gesloten deuren gevoerd. Donderdag was de eerste zittingsdag, in de stad Celle in Nedersaksen. Journalisten mochten alleen even bij het begin van de zitting aanwezig zijn. De rechter vroeg hoe ze aangesproken wilde worden, met Safia en je, of met mevrouw en U? „Safia, en je is ook goed”, antwoordde ze.

Eén van de vele vragen die tijdens het proces opgehelderd moeten worden, is of het meisje handelde in opdracht van IS en of ze vorig jaar naar Turkije is gereisd om zich bij IS aan te sluiten. Een andere vraag heeft te maken met de vriendschappelijke voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland, in Hannover, die in november vorig jaar op het laatste moment wegens terreurdreiging werd afgelast. De 20-jarige Mohamad K., die ervan verdacht wordt toen een aanslag op het stadion in Hannover beraamd te hebben, was met Safia bevriend. Justitie gelooft dat hij op de hoogte was van haar plan om een agent aan te vallen. Hij staat daarom terecht als medeplichtige – en moet daarnaast ook nog voor de rechter komen voor de aanslag die hij zou hebben willen plegen op het stadion.

Lees ook ‘Door afgelaste wedstrijd Hannover is aanslag verijdeld’ - NRC

In de Duitse pers is de vraag opgeworpen of Safia behalve dader ook slachtoffer is, gezien de jonge leeftijd waarop ze al als rechtschapen gelovige werd ingezet om propaganda te maken voor de radicale islam. Haar moeder is een streng gelovige vrouw van Marokkaanse komaf, haar vader een van oorsprong Duitse bekeerling.