Lot Marslander Schiaparelli nog steeds onduidelijk

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft nog niks gehoord van de ruimtelander die op 19 oktober afdaalde naar Mars. Dat is slecht nieuws.

De Trace Gas Orbiter en de Schiaparelli-module kwamen op 19 oktober op Mars.
De Trace Gas Orbiter en de Schiaparelli-module kwamen op 19 oktober op Mars. AP Photo/Gregorio Borgia

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA weet nog steeds niet wat er met de Europese Marslander Schiaparelli gebeurd is. De sonde heeft na het laatste deel van de landing geen signaal meer afgegeven. Er is niet bekend of de lander überhaupt nog intact is. Dat meldde ESA-directeur Jan Woener in een persconferentie op donderdag. Schiaparelli zou tijdens de afdaling wel veel technische data aan de ESA hebben doorgegeven.

De sonde doorliep de eerste stappen van de landing succesvol totdat de parachute moest worden uitgeklapt. Wat er vervolgens met de Schiaparelli gebeurde weet men nog niet, aldus Woener. Hij benadrukt dat de Schiaparelli vooral een landingsproef was. Volgende week zal het Europese ruimtevaartagentschap ESA opnieuw de missie onder de loep nemen.

Parachute

Tijdens de afdaling werkte de timing grotendeels goed. Het hitteschild wist de capsule afdoende te beschermen. Ook het remmen zou goed zijn verlopen. Na het uitklappen van de parachute liep het proces echter ‘niet meer volgens verwachting’. Wat er tijdens de laatste seconden van de landing gebeurde is daarom onduidelijk.

De parachute moest op ongeveer 11 kilometer afstand van het oppervlakte van Mars in werking treden. Deze zou dan als rem functioneren. Voor die tijd had de capsule een snelheid van 1700 kilometer per uur. Het valscherm is mogelijk te vroeg afgestoten.

Proefballon

De Europese Schiaparelli functioneert voornamelijk als proefballon. Het slagingspercentage van Marslandingen is ongeveer fifty-fifty: bijna de helft van alle vaste of mobiele Marslanders maakte geen succesvolle landing mee. Een van de meest bekende voorbeelden is de Europese Beagle 2, die na landing niet meer kon communiceren. Later bleek dat twee van de zonnepanelen niet goed waren uitgeklapt. Met Schiaparelli wilde ESA vooral oefenen voor de landing van de ExoMars Rover in 2020. Deze vervolgmissie wordt samen met het Russische Roskosmos uitgevoerd.

Lees ook: Naar Mars om landing te oefenen

Naast Schiaparelli is ook het ruimtevoertuig Trace Gas Orbiter bij Mars aangekomen. Deze sonde zal echter niet op de planeet landen. De orbiter blijft in een baan om Mars. Deze zal hier niet alleen de atmosfeer analyseren, maar functioneert ook als communicatiesatelliet voor toekomstige missies. De Trace Gas Orbiter moet in ieder geval nog tot en met 2022 meegaan en wordt door de ESA ook wel het moederschip genoemd.