Lichte groei: we kopen meer boeken

Onderzoek op Buchmesse

We nemen minder tijd om te lezen, maar de boekenverkoop trekt aan: vooral non-fictie. 86 procent van de Nederlanders leest weleens een boek.

©

De boekenmarkt in Nederland groeit weer. De omzet is afgelopen jaar gestegen met 3,5 procent tot 525 miljoen euro, ten opzichte van het vorige jaar. Er werden in 2015 39 miljoen boeken verkocht; 2 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Nederlanders besteden al jaren steeds minder tijd aan lezen, maar 86 procent leest nog weleens een boek.

Dit blijkt uit de KVB Boekwerk Monitor, een nieuw breed onderzoek naar het boekenvak in Nederland over de periode van 2012 tot en met 2015. De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) presenteerde deze monitor woensdag in Frankfurt op de Buchmesse aan minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA).

De omzetgroei in het boekenvak betekent een groei in een markt die de afgelopen jaren juist flink gedaald is. In 2008, een piekjaar wat de omzet betreft, was er nog sprake van een omzet van 640 miljoen. Tot aan 2014 was die met 35 procent gedaald. Veel meer dan een licht herstel is het dus niet.

De stijging die er is, zit vooral in stijgende verkoop van de non-fictie en het kinderboek, volgens de KVB. De verkoop van fictieboeken daalde verder het afgelopen jaar.

Een van de opvallende zaken die uit de Boekwerk Monitor naar voren komt, is dat in de dalende markt de afgelopen jaren het titelaanbod gelijk was gebleven. De trend die aangekondigd was om minder boeken uit te geven, werd dus niet echt waargemaakt. Inmiddels worden er zelfs iets meer boeken uitgegeven dan vier jaar geleden.

Dat er meer titels komen, is wellicht ook te wijten aan het feit dat de omzet per titel daalt: bestsellers hebben een kleinere invloed op de verkoop dan voorheen en per titel wordt er minder verkocht dan vier jaar geleden. De prijs van het papieren boek blijft ondertussen redelijk gelijk, die blijft hangen op gemiddeld 13 euro per boek, terwijl die van het e-book wel daalt.

Volgens minister Jet Bussemaker van Cultuur mag daaruit niet geconcludeerd worden dat de vaste boekenprijs een remmende werking heeft op de prijs van het papieren boek. „De vaste boekenprijs is er om diversiteit te waarborgen, de fysieke boekhandel te beschermen in het aanbieden van veel verschillende titels en om uitgeverijen de kans te geven nieuwe auteurs uit te geven die niet meteen goed verkopen. Zolang ik er nog zit is de vaste boekenprijs is veilige handen.”

Boeken worden nog steeds voor 95 procent gekocht bij boekhandels en er is nog steeds een voorkeur voor het papieren boek, al is de e-bookmarkt licht gegroeid.