Leiders beloven ‘routekaart’ in vredesproces Oekraïne

Top Berlijn

Voor eerst in jaar spraken betrokken leiders over Oekraïne.

Foto Reuters

Op een top in Berlijn hebben de leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne woensdagavond afgesproken het moeizame vredesproces voor het oosten van Oekraïne nieuw leven in te blazen. Voor eind volgende maand willen ze een ‘routekaart’ uitgewerkt hebben voor de uitvoering van het in februari 2015 gesloten akkoord van Minsk. Tot het plan hoort de instelling van gevechtsvrije zones en verbetering van de humanitaire situatie van de bevolking in het gebied.

Het was meer dan een jaar geleden dat bondskanselier Merkel en de presidenten Hollande, Poetin en Porosjenko voor het laatst bijeen waren om over de toestand in Oekraïne te spreken. En het was voor het eerst sinds de Russische bezetting en annexatie van de Krim, in het voorjaar van 2014, dat de Russische president Poetin te gast was in Berlijn. Hij had al lang op een dergelijke top aangedrongen.

De betrokken partijen hadden van te voren gewaarschuwd geen grote verwachtingen te hebben van de top in het Kanzleramt in Berlijn. En hoewel met de afspraak over het routeplan nu wel enige vooruitgang is geboekt, benadrukte Merkel na afloop van het beraad ook dat er nog veel moeilijk werk verricht moet worden.

Tot nu toe is van de in Minsk gemaakte afspraken niet veel terecht gekomen: niet van de politieke hervormingen door de regering in Kiev, niet van de terugtrekking van zware wapens en ook niet van de afspraak om de grens te herstellen tussen Rusland en de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk in Oost-Oekraïne. Ook wordt er, ondanks de wapenstilstand, nog steeds gevochten.

Lees ook: Escalatie dreigt tussen Rusland en Oekraïne

Volgens de Oekraïense president Porosjenko is nu overeengekomen om Oekraïense militairen en troepen van de separatisten terug te trekken uit vier gebieden aan de frontlijn. Eerder is al met zo’n terugtrekking uit drie andere gebieden begonnen.

Verder zouden de vier leiders er volgens Porosjenko mee hebben ingestemd dat de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die toezien op naleving van het bestand, voortaan gewapend mogen zijn. Maar dat werd niet door de anderen bevestigd. Volgens Merkel zou de Oekraïense regering eerst een wet aangenomen moeten hebben waaronder lokale verkiezingen gehouden kunnen worden in de twee separatistische republiekjes.