Koffiereus stort zich op de markt van kleine tentjes

Koffie

De eigenaar van DE heeft de afgelopen jaren het ene na het andere koffiebedrijf gekocht. Nu wil JAB ook concurreren met Starbucks.

Foto Istock

Het lijkt een onbenullig nieuwtje: de opening van vijftig nieuwe koffiezaakjes onder de naam Coffee & Bagels. In de VS. Toch is dit potentieel interessant. Achter Coffee & Bagels zit namelijk JAB Holding, de eigenaar van het Nederlandse Douwe Egberts.

Het Duitse investeringsfonds, dat voorheen Joh. A. Benckiser heette, heeft in slechts enkele jaren een koffie-imperium opgebouwd en is het eerste bedrijf dat er in slaagt de onbetwiste nummer één op de wereldwijde koffiemarkt, het Zwitserse Nestlé, te benaderen.

Sinds 2012 heeft JAB voor ruim31 miljard dollar (29 miljard euro) aan overnames op koffiegebied gedaan. Een enorm bedrag, maar geld is er genoeg: de Duitse investeerders beheren het vermogen van de familie Reimann, die met een door zakenblad Forbes op 14,5 miljard euro geschat vermogen één van de rijkste families van Europa is.

JAB staat onder leiding van de Nederlander Bart Becht, de voormalige topman van schoonmaakmiddelenconcern Reckitt Benckiser, waarin de familie Reimann een belang heeft.

De eerste grote koffie-overname van JAB betrof het Nederlandse Douwe Egberts. Voor 7,5 miljard euro haalden de investeerders DE in het voorjaar van 2013 van de beurs. Een jaar later werd DE samengevoegd met de koffietak van het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf Mondelez, wereldwijd de nummer twee in de branche van koffiebranders. Voor 51 procent van de aandelen Mondelez legde JAB 5 miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) neer. Eind 2015 volgde de grote klapper: voor bijna 13 miljard euro kocht JAB de Amerikaanse koffiebrander Keurig Green Mountain.

Tel daarbij nog enkele kleinere acquisities op – de Amerikaanse bedrijven Peet’s, Caribou en Einstein Noah en de Scandinavische koffieketen Espresso House – en het is duidelijk dat JAB intussen een koffiereus is.

Amerikaanse analisten gaan ervan uit dat JAB’s koopdrift verder reikt en speculeren erop los: het Duitse investeringsfonds zou de Dunkin’ Brands Group, het bedrijf achter de koffie- en donutketen Dunkin’ Donuts, kunnen overnemen. En levensmiddelenbedrijf Kraft Heinz bezit ook nog wel wat koffiemerken waar JAB interesse in zou kunnen hebben, zoals Maxwell House.

Het grotere plan

Simpelweg overnames doen en bedrijven aan elkaar rijgen is één, maar de vraag is wat het grotere plan van JAB is. En dan komt Coffee & Bagels in beeld. Hoe bescheiden de plannen vooralsnog ook mogen klinken – JAB wil in eerste instantie vijftig vestigingen openen, waarvan 35 voor het einde van dit jaar – ze geven wel een inkijkje in de aspiraties van het een-na-grootste koffiebedrijf ter wereld.

Kennelijk wil JAB niet alleen concurreren met Nestlé (bekend van merken als Nespresso en Nescafé), maar ook onderzoeken of het op termijn de strijd met Starbucks en andere koffieketens kan aangaan. Al zal Coffee & Bagels in dat geval nog een flinke inhaalslag moeten maken; Starbucks telt alleen in de Verenigde Staten al bijna 13.000 vestigingen.

Een koffieketen lijkt een logische, potentieel zeer lucratieve stap. Vorig jaar steeg de omzet van Amerikaanse koffieketens met 9,9 procent, meldde persbureau Bloomberg.

Coffee & Bagels biedt JAB in ieder geval de gelegenheid om verschillende van zijn merken onder één dak te brengen: de koffie die wordt geschonken is van Caribou, de bagels zijn van Einstein Bros.