Instagram wil hulp bieden aan gebruikers die zelfmoord overwegen

Hulp Instagrammers kunnen vanaf nu ingrijpen als ze denken dat een vriend of vriendin met zelfmoordgedachten speelt.

Foto Instagram

Instagram lanceert een nieuwe functie die moet bijdragen aan het voorkomen van zelfmoord. De tool stelt gebruikers in staat anoniem berichten te rapporteren van Instagrammers die zeggen zichzelf iets te willen aandoen. Ook kunnen gevallen van zelfverminking worden gemeld bij Instagram.

Personen die zo’n post hebben geplaatst ontvangen een bericht van het bedrijf waarin staat dat iemand zich zorgen over hem of haar maakt, en waarin hulp wordt aangeboden. Ook worden hulplijnen gesuggereerd. Instagrams moederbedrijf Facebook introduceerde in juni een vergelijkbare tool voor Facebookgebruikers.

Foto Instagram

Instagram biedt in de app hulp aan personen met sucïdale gedachten. Foto Instagram

Sociale media worden vaak gebruikt om psychische klachten te bespreken of er foto’s over te delen. Op Instagram is de hashtag #sue, een afkorting voor suïcide, populair onder vaak jonge gebruikers die spelen met suïcidale gedachten. Elke stoornis heeft zijn eigen hashtag en een eigen community gekregen; #Ana staat bijvoorbeeld voor ‘anorexia’, #Annie betekent ‘angststoornis’ en #Bella ‘borderline’.

Hoewel de communities bedoeld zijn om elkaar hulp te bieden bij negatieve gevoelens, zijn zorgverleners bang dat die gevoelens juist worden versterkt door de veelvoud aan gedeelde berichten en foto’s. De zoekterm #sue levert op Instagram bijna een miljoen berichten op, die overigens niet allemaal over zelfmoord gaan. #Ana geeft 6,8 miljoen hits, waaronder foto’s van meisjes die hun dunne lichaam tonen.

Instagram is zich bewust van de trend en geeft een waarschuwing aan mensen die naar de hashtags zoeken: „Berichten met woorden of tags waarnaar je hebt gezocht, moedigen vaak gedrag aan zoals zelfbeschadiging en zelfdoding. Als je iets moeilijks doormaakt, willen we graag helpen.” Wie doorklikt krijgt het advies met een vriend te praten en ontvangt tips van Instagram, zoals: „Adem drie keer diep in”, „Open een raam en snuif de frisse lucht op” en „Kijk omhoog en geniet van de lucht”.

Screenshot van een hulppagina op Instagram

Screenshot van een hulppagina op Instagram

In Nederland is er een landelijke hulplijn waar gepraat kan worden over zelfmoord: 113 online. Uit onderzoek blijkt dat veel suïcidale mensen te helpen zijn met een gesprek.