Instagram

Jonge ‘clowns’ opgepakt voor opruiing

De Eindhovense politie heeft twee jongens van 15 jaar oud aangehouden voor opruiing via Instagram, de populaire app om foto’s mee te delen. Ze deden zich voor als ‘killerclown’ Coco, en riepen op het account volgens de politie al enige tijd op samen te komen bij Winkelcentrum Woensel. Dagenlang gaven mensen daar gehoor aan.

Het account van ‘Coco de Clown’ heeft bijna vierduizend volgers. Het is nog in de lucht, maar door de beheerders zelf afgeschermd. Wat Coco’s bedoeling was, wordt echter al uit de omschrijving van de pagina duidelijk: „Deze herfstvakantie gaan ik en m’n clownsgroep over straat lopen met messen. Plus elke dag ergens meeten met iedereen.”

Vermoedelijk naar aanleiding van de oproepen op Instagram kwamen er vrijdag, zaterdag en zondag in het winkelcentrum tientallen jonge mensen bijeen. Er werd vuurwerk afgestoken en met eieren gegooid. Een van de jonge beheerders werd dinsdagmiddag opgepakt in zijn ouderlijk huis. De andere is woensdag gearresteerd. Ze zouden samen het account beheren. De politie heeft in totaal negentig mensen om hun papieren gevraagd en nog eens vijf mensen aangehouden. De politie hoopt dat aan de overlast nu een einde komt. Agenten zijn volgens een woordvoerder zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in en rond het winkelcentrum. Zij zegt nauw samen te werken met de gemeente om de problemen met de jongeren op te lossen.

Sinds vorige week worden volgens de politie op verschillende plekken in Nederland mensen gesignaleerd die verkleed als clowns grappen uithalen of mensen angst proberen te aan te jagen. Dat begon nadat de politie van Almere op 10 oktober een bericht op Facebook had gezet over een „horrorclown”, naar een Amerikaanse trend, die daar met een mes kinderen zou bangmaken. Vervolgens kwamen ook van elders in Nederland dit soort meldingen.