Interview

‘Ik wijs mijn hele leven al ongevraagd op regeltjes’

Hoe het hoort

Nederlanders zijn een volk van botteriken, meent Carel baron van Lynden. Hij stichtte het bedrijf Wellevendheid voor bedrijven en particulieren die hechten aan omgangsvormen.

Baron van Lynden: „Bewust zijn wat je doet.”
Baron van Lynden: „Bewust zijn wat je doet.” Foto Jordy Rietbroek

Carel baron van Lynden (1952), een werkzaam leven lang advocaat bij AKD en sinds 1990 ook honorair consul van Frankrijk, ziet met lede ogen aan hoe de Nederlandse maatschappij verhardt. „Wij zijn zulke hufters. We steken schril af bij, nou ja, eigenlijk bij ieder ander land” zegt hij.

Met lede ogen, maar niet met lege handen. Onlangs stichtte hij het bedrijf Wellevendheid. Hij richt zich vooral op professionals in de zakenwereld waarin het naleven van de omgangsvormen zo zijn economische voordelen heeft. Maar ook particulieren kunnen een beroep doen op zijn kennis van wat hij noemt „de regeltjes”.

„Ik ben door mijn ouders op dat gebied streng opgevoed” zegt Van Lynden in de Maastoren, bij het Wilhelminaplein, waar hij zijn hoofdberoep uitoefent, „en ikzelf heb mijn vijf zoons gedurende hun jaren thuis er ook dagelijks mee verveeld. Ik wijs mijn hele leven al gratis en ongevraagd op die regeltjes. Nu werd het tijd om het op een andere basis aan te pakken. Ik heb het gevoel dat de behoefte er is.”

We zijn een volk van botteriken geworden. „Wil je op de roltrap staande mensen passeren, vragen ze: ‘Heb je haast of zo?’ Loop je op straat per ongeluk tegen iemand aan, zegt die: ‘Kun je niet uitkijken?’ En dan het taalgebruik... Hier op mijn eigen kantoor hoor ik ook steeds: ‘What the fuck’, zo plat en ook helemaal niet nodig. Maar we vinden het langzamerhand normaal. Het zou me niks verbazen als de weervrouw morgen in het journaal zegt dat het kutweer wordt.”

Wat is wellevendheid eigenlijk? Terwijl we vanaf 150 meter hoogte neerkijken op de stad, zegt Van Lynden: „Het is een lastig woord. Etiquette vergelijk ik met een etiket, dat is buitenkant. Maar beschaving is weer zo zwaar. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat je doet. Denk niet alleen vanuit jezelf, houd rekening met anderen.”

Van Lynden: „Ik heb nu lol van mijn klassieke opvoeding. Ik vind het leuk om een vrouw te laten voorgaan. Niet op de trap, nee, althans niet naar boven. In de lift wacht ik tot alle dames zijn uitgestapt; vaak denken ze dat ik naar een andere verdieping moet. Ik help een vrouw uit de auto door haar een hand te geven. Vrouwen vinden het fijn als mannen galant zijn.”

„Ach”, zegt hij, „je moet het zo zien: ik geef mensen bagage mee die ze kunnen gebruiken. Vooral in het zakenleven is het belangrijk dat je weet hoe het hoort.”

www.wellevendheid.com