Eerste opzet vredesplan Oekraïne met politiemissie

De Duitse Bondskanselier Merkel stelt dat de weg naar vrede in Oost-Oekraïne nog lang en lastig zal zijn.

De Oekraïense president Porosjenko.
De Oekraïense president Porosjenko. Martin Schlicht/Reuters

Bij gesprekken tussen de staatshoofden van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne is woensdagnacht een eerste opzet voor een vredesakkoord gemaakt voor het conflict in Oekraïne. Zo moet er een gewapende politiemissie komen in Donbass en een terugtrekking van de oorlogstroepen moet ruimte geven voor nieuwe verkiezingen in Oost-Oekraïne. Dat zijn de uitkomsten van een vijf uur durende vergadering in Berlijn, meldt ANP.

De Duitse Bondskanselier Merkel stelt dat de weg naar vrede in Oost-Oekraïne nog lang en lastig zal zijn. “Ook vandaag is geen wonder verricht, het zal nog een heel karwei worden om vrede te bewerkstelligen.” Samen met de president van Oekraïne Porosjenko, de Russische president Poetin en de Franse president Hollande bespraken ze een zogeheten road map naar vrede. “Het plan voor de vrede moet het vredesakkoord in Minsk als voorbeeld nemen”, aldus Poetin.

Voor december moeten alle betrokken partijen een vredesplan hebben opgesteld en overlegd hebben. De bewapende politiemissie zal besproken worden met, en gecoördineerd worden door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Ook moeten Oekraïense troepen en Russische separatisten zich terugtrekken in Donetsk en Loegansk.

Hierdoor worden verkiezingen en humanitaire hulp mogelijk gemaakt in het separatisten gebied. Het geweld in Oost-Oekraïne begon in 2014. Er zijn sindsdien al bijna 10.000 doden gevallen.

    • Bas Tooms