Brits eerherstel voor veroordeelde homoseksuelen

65.000 mannen werden in het verleden veroordeeld. Naar schatting 15.000 van hen zijn nog in leven.

Alan Turing op 16-jarige leeftijd.
Alan Turing op 16-jarige leeftijd. The Turing Digital Archive/Wikimedia/Public domain

Tienduizenden mannen die in het verleden veroordeeld zijn voor homoseksuele of biseksuele geaardheid, krijgen postuum eerherstel. Het Britse ministerie van Justitie meldt dat het alle veroordelingen en strafbladen zal schrappen. Homoseksualiteit was tot 1967 strafbaar in het Verenigd Koninkrijk.

Mannen die in het verleden veroordeeld waren voor relaties met iemand van hetzelfde geslacht, en nog leven, konden eerder al die veroordeling laten schrappen. Zij kunnen eerherstel aanvragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nu wordt de gratie automatisch doorgevoerd.

Een uitzondering blijft bestaan voor degenen die seksueel contact hadden met minderjarigen, jongens en meisjes onder de zestien jaar. Anderen kunnen waarschijnlijk officieel rekenen op gratie.

Volgens het ministerie werden er meer dan 65.000 mannen veroordeeld voor dit soort vergrijpen. Naar schatting 15.000 van hen zijn nog in leven. De Brits minister van Justitie Sam Gyimah is tevreden met de nieuwe wet. Volgens hem worden “de misstanden rechtgezet”:

“Het is enorm belangrijk dat we mensen gratie verlenen die veroordeeld werden voor seksuele overtredingen die vandaag niet langer bestraft worden.”

Niet iedereen is het met de minister eens. “Gratie verleend worden impliceert dat je schuldig bent”, verklaarde George Montague, naar eigen zeggen de oudste homo van Brighton, aan BBC. “Ik was nergens schuldig aan. Ik was alleen op het verkeerde moment op de verkeerde plek.” Hij werd in 1974 veroordeeld.

Alan Turing

De maatregel komt er nadat Koningin Elizabeth eerder al dezelfde veroordeling schrapte voor Brits computergenie en oorlogsheld Alan Turing. Koningin Elizabeth verleende de mathematicus en computerpionier Alan Turing in 2013 al postuum gratie. De homoseksuele Turing brak tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigmacode. In 1952 werd hij gearresteerd wegens homoseksuele handelingen. Hij werd chemisch gecastreerd. In 1954 pleegde Turing zelfmoord.

Al jaren werd geprobeerd ervoor te zorgen dat Turing postuum gratie verleend zou worden. Dat deden onder anderen gerenommeerde wetenschappers als Stephen Hawking. Toenmalig premier Gordon Brown bood in 2009 excuses aan voor de behandeling van Turing, maar formele gratie was er nog niet.