ECB houdt rentetarieven ongewijzigd

Het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft 0 procent. Ook de depositorente blijft met -0,4 procent ongewijzigd.

ECB-president Mario Draghi.
ECB-president Mario Draghi. Foto: Axel Schmidt / Reuters

De Europese Centrale Bank houdt de rentetarieven ongewijzigd. Dat heeft de centrale bank donderdag bepaald. Het tarief waartegen banken bij de ECB geld kunnen lenen blijft 0 procent.

Ook de depositorente wordt niet gewijzigd. Op dit moment is de depositorente, het rentetarief voor banken die geld bij de ECB stallen, min 0,4 procent. Daarnaast verandert ook niets aan de omvang en minimale looptijd van de obligatieopkoop door de ECB.

Toelichting Draghi

In een persconferentie lichtte ECB-baas Mario Draghi de rentetarieven toe. Volgens Draghi vraagt de gestage, maar zwakke economische groei en lage inflatie in de negentien eurolanden om het voortzetten van een lage rentestand en het opkopen van obligaties. De kritiek dat lage rentetarieven contraproductief zijn, werd door hem terzijde geschoven:

“De conclusie is dat ze de overdracht van ons monetair beleid niet hinderen. Met andere woorden: lage rentetarieven werken.”

Opkoopprogramma

Veel beleggers waren donderdag gespitst op signalen van Draghi over verlenging van het opkoopprogramma van staats- en bedrijfsleningen. Eerder was afgesproken dat de ECB tot en met maart 2017 maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties koopt. Draghi stelde donderdag dat het programma zal worden verlengd als dat noodzakelijk is, maar dat daarover nog niet is gesproken.

Als de ECB ook na maart leningen blijft kopen, is de vraag hoeveel. De centrale bank kan ook besluiten het maandelijkse opkoopbedrag te verlagen, naar bijvoorbeeld 60 miljard. Dit zou een manier zijn om de critici van de obligatiekoop binnen het bestuur tegemoet te komen. De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, en zijn twee Duitse collega’s binnen het bestuur wijzen het middel af.

Kijk hier de persconferentie terug met de toelichting van ECB-president Draghi: