Drie mannen opgepakt voor homofobe flyers Amsterdam

Volgens de makers moeten moslims, christenen en joden zich verenigen en kinderen “beschermen” voor homoseksualiteit.

Archiefbeeld van het Homomonument in Amsterdam.
Archiefbeeld van het Homomonument in Amsterdam. Foto Evert Elzinga / ANP

De politie heeft drie mannen opgepakt voor de homofobe flyer die afgelopen zondag is verspreid in Amsterdam. Het gaat om een 39-jarige Rotterdammer en twee mannen van 29 uit Den Haag. Ze zeiden volgens de politie in het verhoor dat ze hoopten met de flyers een “discussie te ontketenen”.

In de flyers werden christenen, joden en moslims opgeroepen zich “uit morele verantwoordelijkheid” te verenigen tegen homoseksualiteit. Er worden teksten uit de Bijbel, Thora en Koran aangehaald die homoseksualiteit expliciet zouden verbieden.

Dit weekend werden in Amsterdam ook twee mannen in elkaar geslagen, vermoedelijk omdat ze homoseksueel zijn. Lees ook: Homofobie schokt de hoofdstad

De drie verdachten ontkennen volgens de politie te opereren namens de Turkse geestelijke Adnan Oktar, beter bekend als Harun Yahya. Ze hebben de flyers op eigen initiatief gemaakt en verspreid, zouden ze verklaard hebben. Eerder meldde de Volkskrant dat die link er “waarschijnlijk” wel is. In de tekst wordt namelijk verwezen naar de Facebookpagina The pain of the family Bardu. Die pagina verwijst onder meer naar Yahya.

De politie kwam de drie op het spoor dankzij camerabeelden. Ze zouden inmiddels bekend hebben de flyers gemaakt en verspreid te hebben. Na verhoor zijn ze weer vrijgelaten.

Justitie onderzoekt nog of de flyer strafbare feiten bevat. De verklaringen van de drie verdachten wordt “meegewogen”. Zo speelt de intentie van de makers een rol, laat een woordvoerder weten. Het OM verwacht in de loop van volgende week met een reactie te komen.