Braziliaanse kapucijnapen zijn steenhouwers

Primatologie

Kapucijnapen doen aan steenbikken, maar het doel is nog onbekend.

Foto’s Nature

Stenen bikken is niet alleen een mensenhobby. Ook wilde kapucijnapen slaan wel stenen op elkaar. Britse en Braziliaanse biologen schreven donderdag in Nature dat daarbij soms steensplinters met scherpe randen afketsen. Ze hebben veel weg van stenen messen en schrapers die vroege mensen maakten.

De kapucijnapen zijn niet bijzonder geïnteresseerd in de scherp gerande stenen die ze produceren. Ze gebruiken ze bijvoorbeeld niet om iets te snijden of te schrapen. Wel likken de apen vaak het steengruis op dat na een klap achterblijft. Misschien zitten daar nuttige mineralen in, of stukjes korstmos. De onderzoekers concluderen dat de apen doelbewust stenen op elkaar slaan, waar onbedoeld steenscherven van afketsen.

Tekst gaat verder na de video

De kapucijnapen uit Serra da Capivara hebben sowieso een reputatie als het gaat om stenen. Ze slaan bijvoorbeeldmet stenen op noten om ze open te breken. En uit een overzicht dat twee van de onderzoekers eerder publiceerden, blijkt dat de apen ook met stenen op rotsspleten slaan om insecten en schorpioenen uit hun hol te verjagen.

Het punt dat de onderzoekers maken is: als iemand deze steenschilfers in Afrika zou vinden, zouden ze zeker worden aangezien voor werktuigen van vroege mensen. De kapucijnapen laten nu zien dat ook apen stenen kunnen bewerken.

Steentijdarcheoloog Hélène Roche ziet de steenafslagen van de kapucijnapen niet als probleem voor de interpretatie van de menselijke steentijdresten. In een begeleidend commentaar schrijft zij dat die archeologische vondsten uit Afrika goed gedateerd zijn. En het staat vast dat vroege mensen scherpe stenen als werktuigen hebben gebruikt. Vorig jaar beschreven archeologen de oudste werktuigen ooit gevonden, van 3,3 miljoen jaar. De oudste snijsporen op bot zijn 2,6 miljoen jaar oud.