Dé hit op de Buchmesse: een boek van zestig kilo met alle werken van David Hockney

Hockney: „Ik ben onder de indruk van het werk dat ik heb gemaakt.” De prijs? Vierduizend euro. Daar krijg je wel een originele zeefdruk bij.

Een boek van zestig kilo. De prijs: 4.000 euro met een originele zeefdruk erbij, 2.000 euro zonder. Het is dé hit tijdens de Frankfurter Buchmesse: deze uitgave van Taschen met het complete verzamelde werk van David Hockney.

Dat bleek niet alleen uit het gezoem rondom het boek, maar ook aan bezoekers die woensdagmiddag in katzwijm door de hallen liepen. David Hockney zou een paar minuten spreken, maar had een uur lang over zijn werken gepraat. Over zijn gelukkige periode in Los Angeles, zijn eerste werk dat hij maakte op de kunstacademie en zijn decors voor verschillende opera’s. De 79-jarige Hockney bleek nog een geheugen als een olifant te hebben.

Lees ook: Minder tijd om te lezen, maar de boekenverkoop stijgt weer

Taschen, bekend als uitgever van beeldend kunstenaars, heeft de hele stand rondom hem ingericht. Het boek, 500 pagina’s, staat op een standaard die bij het boek is inbegrepen. Het mag alleen onder begeleiding en met handschoenen aan bekeken worden. De hele oplage van 10.000 exemplaren is gesigneerd door Hockney.

Bij Taschen zijn ze trots dat ook alle werken in privébezit gefotografeerd zijn voor het boek. Nog voor de presentatie zijn de eerste duizend exemplaren van 4.000 euro al verkocht. De andere duizend exemplaren met zeefdruk verwachten ze voor het sluiten van de beurs verkocht te hebben. Opties voor een van de boeken van 2.000 euro zijn er genoeg, verzekert de man met de handschoenen aan.

De tekst gaat verder na de afbeelding

Hockney zelf heeft aan de uitgeverij als quote meegegeven: „Ik denk dat mijn hele werk gemaakt is voor deze SUMO [de boekensteun waar het boek op staat]. Ik ben onder de indruk van het werk dat ik heb gemaakt.”

    • Toef Jaeger