Al-Abadi: offensief rond Mosul gaat beter dan verwacht

Koerdische pershmerga en Iraakse regeringstroepen begonnen maandag met de operatie om de Iraakse stad te heroveren op IS.

Beeld van een ontploffing in een voorstad van Mosul.
Beeld van een ontploffing in een voorstad van Mosul. Foto Zohra Bensemra/ Reuters

Het offensief om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit de Noord-Iraakse stad Mosul te verdrijven verloopt volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi “beter dan verwacht”. Koerdische strijdkrachten en Iraakse regeringstroepen begonnen maandag vanuit het oosten en zuiden aan hun opmars richting de tweede stad van het land. De Iraakse premier zei toen een taaie strijd te verwachten die weken tot maanden zou kunnen duren.

In een nieuwe toespraak, die al-Abadi via een videoverbinding richtte aan een vergadering van diplomaten in Parijs, deed de premier geen nieuwe prognose. Hij zei wel dat de strijd tegen IS in Mosul “sneller verloopt dan gepland”:

“Onze strijdkrachten zijn begonnen aan hun opmars om deze stad uit handen van IS te bevrijden. Dit gaat sneller dan we dachten en zeker sneller dan we vooraf hadden bedacht in ons strijdplan.”

Aan het offensief neemt een bont gezelschap aan strijdkrachten deel. Naast het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga zijn dat shi’itische milities en milities van christelijke minderheden die door IS zijn verjaagd. Ze worden ondersteund door de Amerikaanse luchtmacht. Ook Turkije gaf aan zich mogelijk te willen mengen in de strijd.

Lees ook: Lange en taaie strijd om Mosul verwacht

Vluchtelingen

Humanitaire organisaties waarschuwden eerder al dat er te weinig is gedaan om de miljoen mensen op te vangen die mogelijk op de vlucht slaan door de gevechten. De overwegend sunnitische bevolking van de stad vreest de wraakacties van de aanwezige shi’itische milities, zoals eerder in bijvoorbeeld Tikrit en Fallujah.

Al-Abadi zwoer donderdag dat hij de gevluchte bevolking zal beschermen en dat de mensrechten in de regio zullen worden gerespecteerd. Zo is er volgens hem inmiddels een begin gemaakt met het opzetten van ‘humanitaire corridors’ waardoor inwoners de stad kunnen verlaten. De premier benadrukte dat het initiatief voor de operatie bij Irak ligt, en geen buitenlandse invasie is.