1.645 mensen opgepakt sinds noodtoestand Ethiopië

Veel van de arrestanten zijn volgens de overheid aanjagers van de protesten in het land.

Mensen lopen mee in een protestmars in Bishoftu op 2 oktober.
Mensen lopen mee in een protestmars in Bishoftu op 2 oktober. Foto AP

In Ethiopië zijn tot nu toe 1.645 mensen opgepakt sinds de afkondiging van de noodtoestand twee weken geleden, naar aanleiding van de toenemende protesten in het land. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de autoriteiten in Ethiopië.

Veel van de arrestanten zijn volgens de overheid aanjagers van de demonstraties. Er zijn geen cijfers naar buiten gebracht waarin af te lezen valt hoeveel mensen er al opgepakt zijn sinds het uitbreken van de onlusten in het land. Voor het afkondigen van de noodtoestand zouden volgens de oppositie namelijk ook al duizenden mensen zijn gearresteerd.

Het is al weken onrustig in Ethiopië, omdat de oppositie politieke vrijheden eist en een einde aan landonteigeningen. Bij de antiregeringsdemonstraties zijn al tientallen doden gevallen. Ook zijn er al zeker zeven bedrijven in de tuinbouw aangevallen, waaronder ook Nederlandse bedrijven.

Begin september vertrok het Nederlandse tuinbouwbedrijf Esmeralda Farms al uit Ethiopië. Het leed tien miljoen dollar schade door de aanvallen. Zeshonderd medewerkers in Ethiopië raakten hun baan kwijt, en ook de Nederlandse tak in Aalsmeer werd opgeheven.

Lees ook: Ongelooflijk maar waar: massademonstraties in Ethiopië

De demonstranten vallen buitenlandse bedrijven aan omdat zij worden gezien als bondgenoten en geldschieters van de Ethiopische regering. Laatstgenoemde partij wil meer land opkopen, om te verkopen aan internationale investeerders. De demonstranten vinden dat de overheid lokale landeigenaren te weinig compensatie biedt.

Zes maanden

De noodtoestand werd begin oktober voor een periode van zes maanden afgekondigd, maar kan eerder worden ingetrokken als de overheid vindt dat de veiligheidssituatie verbeterd is.