Zwembond

Bestuur neemt kritiek op ‘Rio’ serieus

Het bestuur van zwembond KNZB trekt lessen uit de slechte prestaties van de zwemmers op de Spelen van Rio. De conclusies en aanbevelingen die een commissie onder leiding van oud-hockeyinternational Marc Delissen na onderzoek deed, worden volledig overgenomen. Dat wordt een klus voor André Cats, per 1 november de nieuwe technisch directeur van de zwembond. De commissie concludeerde onder meer dat voormalig technisch directeur Joop Alberda, die kort voor de Spelen opstapte, geen blaam treft, dat de teamgeest ontbrak en dat de begeleidende staf tekort schoot. Het rapport maakt duidelijk dat (wetenschappelijk onderbouwd) de zwemmers goed genoeg waren om medailles te halen. „De zwemmers hadden getuige hun persoonlijke records en seizoenstijden in staat moeten zijn in Rio betere tijden te zwemmen dan ze hebben gedaan”, staat te lezen in het rapport. „Dat zou terugkijkend vermoedelijk twee medailles en meer finaleplaatsen hebben opgeleverd.” De zwembond gaat alle aanbevelingen proberen toe te passen. (ANP)