Woonbond klaagt Nederlandse staat aan voor 365 miljoen

Volgens de Woonbond zijn honderden huurders de afgelopen jaren onrechtmatige huurverhogingen opgelegd.

Archiefbeeld van een huurhuis.
Archiefbeeld van een huurhuis. Foto ANP.

De Woonbond is naar de rechter gestapt om het terugdraaien van huurverhogingen van honderden huurders te eisen. De belangenorganisatie van huurders schrijft woensdag op haar website dat het gaat om een bedrag 365 miljoen euro.

De Woonbond klaagt de Belastingdienst aan, alsmede verhuurdersverenigingen Vastgoed Belang, Aedes, IVBN. Sinds 2013 kan huishoudens met een brutojaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging worden opgelegd. Om te kunnen vaststellen wat het inkomen van huurders is, maakten verhuurders gebruik van inkomensverklaringen die de Belastingdienst verstrekte. Op basis van deze verklaringen is de huur van veel mensen verhoogd, schrijft de Woonbond.

Illegale handelswijze

Begin 2016 oordeelde de Raad van State dat het verstrekken van deze gegevens door de Belastingdienst onwettig was. Een wetswijziging in april moest deze uitspraak tegemoet komen, maar volgens de Woonbond is het verstrekken van inkomensverklaringen nog steeds illegaal:

“Voor het opstellen van de inkomensverklaringen wordt namelijk gebruik gemaakt van gegevens uit de Basisregistratie Inkomen (BRI). Deze gegevens mogen alleen worden gedeeld met overheidsorganen en niet met private partijen, zoals verhuurders.”