Recensie

Winnende wildfoto’s

Fotowedstrijd

Gisteravond zijn de Wildlife Photographer of the Year prijzen bekendgemaakt.

None
Foto Tim Laman

Bij het fotograferen van wilde dieren komt het aan op de perfecte combinatie van techniek en geduld. Gedegen kennis van het onderwerp dat je vast wilt leggen helpt ook: Tim Laman, die gisteravond de hoofdprijs won als Wildlife Photographer of the Year 2016, wist bijna zeker dat er wel een orang-oetan zou zijn die zijn boom in zou klimmen. Laman (1961) was zelf al drie keer helemaal boven in de dertig meter hoge boom geklommen in een nationaal park op Borneo, om er meerdere GoPro-camera’s te installeren die hij van een afstandje kon bedienen. Hij wist dat de vijgen bovenin aantrekkelijk genoeg waren voor een orang-oetan, en dat het beklimmen van die boom de enige manier was om ze te bereiken. Een jong mannetje wist dat ook en klom precies zo naar boven als Laman het zich had voorgesteld.

Laman, die fotografeert voor onder meer National Geographic, is met het beeld de grote winnaar in de wedstrijd die voor de 51ste keer wordt georganiseerd door het Natural History Museum in Londen. Uit 95 landen kwamen meer dan 50.000 inzendingen, voor zestien categorieën.

De Brit Gideon Knight (16) mag zich Young Wildlife Photographer of the Year 2016 noemen, met zijn bijna klassieke beeld van een kraai in een boom in een Londens park, met de volle maan op de achtergrond. In de categorie Vogels won Ganesh H. Shankar. Hij legde een halsbandparkiet vast die een kraker, een Bengaalse varaan, uit zijn nest probeert te verjagen, in het Keoladeo National Park in Shankars thuisland India.

Enkele Nederlandse fotografen behoorden tot de finalisten. Jasper Doest haalde de finale in de categorie Zoogdieren, Joris van Alphen in Onderwater en Dirk Hoogenstein met een foto van een naar mosselen scharrelende strandloper in de jongste categorie, fotografen van 10 jaar of jonger.

Vandaag brengt het Natural History Museum een boek uit met winnaars en finalisten van dit jaar. De tentoonstelling die morgen in dat museum opent met honderd foto’s, is vanaf juni in museum Naturalis in Leiden te zien.

Meer: nhm.ac.uk/visit/wpy.html Zie meer foto’s op nrc.nl/inbeeld
    • Peter van der Ploeg