wikileaks

Ecuador blokkeert internet voor Julian Assange na lekken van duizenden Clinton-mails

Ecuador heeft de toegang tot het internet voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange „tijdelijk beperkt”. Het besluit volgt op de publicatie door de klokkenluiderssite van duizenden e-mails van leden van het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton.

Ecuador zegt met de actie het principe van non-interventie in de verkiezingsstrijd van andere landen te willen huldigen „De regering van Ecuador (...) rommelt niet in lopende verkiezingsprocessen”, aldus een regeringsverklaring.

Assange verblijft sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen. De Australiër heeft in Ecuador politiek asiel aangevraagd omdat hij uitlevering vreest naar Zweden, waar twee vrouwen hem beschuldigen van seksueel misbruik. De internetactivist heeft dat zelf altijd ontkend.

Terwijl een Britse rechtbank eerder oordeelde dat hij aan Zweden kan worden uitgeleverd, heeft de Ecuadoreaanse president Rafael Correa, die een linkse regering leidt, hem langere tijd gesteund. Hoewel Ecuador geen officiële steun aan een van de Amerikaanse kandidaten heeft gegeven, heeft Correa zich persoonlijk uitgesproken voor Clinton.

Volgens Assange, wiens internettoegang sinds zondag is afgesneden, heeft de Amerikaanse regering druk uitgeoefend op Ecuador.

Het Zuid-Amerikaanse land stelt echter volledig op eigen initiatief te hebben gehandeld. Ook de Verenigde Staten ontkennen de suggestie dat het druk op Ecuador heeft uitgeoefend.