Op tv vooruitblikken over de weg naar Mosul

De actualiteitenrubrieken zitten bovenop de slag om Mosul. Er zijn drie Nederlandse verslaggevers onderweg naar de Iraakse stad. Ondertussen spreken de experts op tv elkaar tegen.

Olaf Koens op de weg naar Mosul in 'RTL Nieuws'.
Olaf Koens op de weg naar Mosul in 'RTL Nieuws'.

Er gaan stemmen op dat de deze week begonnen slag om Mosul de eerste in de geschiedenis zou zijn die je live kunt volgen op Facebook.

Ik betwijfel of dat klopt, want er is al heel wat af gevochten op de sociale media. In ieder geval is het ook goed te doen met lineaire tv, want alle zenders zitten er bovenop. Nederland telt tot nu toe maar liefst drie verslaggevers op de weg naar de Iraakse miljoenenstad: Hans Jaap Melissen. (EénVandaag/AVRO-TROS), Sander van Hoorn opererend vanuit Erbil (Nieuwsuur/NOS) en Olaf Koens (RTL).

De laatste ging tot nu toe het verst in het tonen van gruwelen, zoals de resten van een IS-strijder die zichzelf had opgeblazen. Van Hoorn lijkt de beste relatie te hebben met de jongens in het Iraakse leger, die afscheid namen met een gescandeerd „Holland! Holland!”

Tekst gaat verder onder de video.

Van eerdere oorlogen in Irak herinner ik mij weinig aandacht vooraf voor wat er na de overwinning zou moeten gebeuren. Dat gebrek aan inzicht zou achteraf desastreus blijken en de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van IS.

Als om die omissie van destijds te compenseren, hebben de actualiteitenrubrieken het vooral over problemen die zich nog niet hebben voorgedaan. Denk eens aan de mogelijke gevolgen van beelden van burgerslachtoffers in Mosul, daar kan propaganda mee bedreven worden. En al die vluchtelingen, waar nu kampen voor worden ingericht, die komen natuurlijk allemaal straks onze kant op. Een nederlaag voor IS betekent gegarandeerd een grotere kans op terrorisme in Europa!

Het waren vooral SP-buitenlandwoordvoerder Harry van Bommel (Pauw) en een nieuwe terrorismedeskundige van Universiteit Leiden, Bart Schuurman, in EénVandaag die de noodklok luidden.

Bekijk ook: de fotoserie De Slag om Mosul

De laatste werd meteen van repliek gediend door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof, die ons kon geruststellen. Natuurlijk bestond die kans, maar daar houden hij en de veiligheidsdiensten zich nu juist al jaren mee bezig. Bijna opgewekt kon hij melden dat men optimaal is voorbereid.

Ook terrorismeprofessor Edwin Bakker (en directeur van Bart Schuurman) zag het bij Pauw nog niet zo'n vaart lopen. Er zijn weinig plekken waar vluchtelingen uit Mosul zomaar de Turkse grens zouden kunnen oversteken of op een andere manier gemakkelijk Fort Europa betreden.

Tegenspraak dus, maar als ik moet kiezen tussen Schoof of Van Bommel, Bakker of Schuurman, dan weet ik wel aan wiens opvatting ik het meeste gewicht zou hechten.

Resteert de wellicht meest relevante koffiedikkijkerij van de avond, in een reportage van Jan Eikelboom in Nieuwsuur. Hij ging praten met asielzoekers uit Mosul in Nederland, die helemaal niet zo blij waren met het offensief van Koerden, shi'itische milities, het Iraakse regeringsleger en geallieerde adviseurs. Hun familie en vrienden zouden zeker door IS als levend schild gebruikt worden. Maar erger is dat dit monsterverbond tegen de sunnieten niet voor eenheid zal gaan zorgen. En dus weer nieuwe ellende. Ervaringsdeskundigen, dat zijn de beste.