Correspondents’ Dinner uitgesteld tot na verkiezingen

De angst bestaat dat de partij van de zittende premier, de VVD, nu te veel verkiezingsvoordeel zou halen uit zo’n goed bekeken tv-optreden.

Screenshot van premier Mark Rutte bij de vorige editie van de Correspondents Dinner (NTR).

De Nederlandse versie van het Correspondents’ Dinner wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Dat heeft de NTR bevestigd. De woordvoerder: “We hebben besloten om het na de verkiezingen doen, om de schijn te vermijden dat het programma de campagne beïnvloedt”.

Na de verkiezingen wil de NTR ook nog afwachten tot het nieuwe kabinet is aangetreden. In overleg met de RVD wordt een nieuwe datum geprikt.

In het tv-programma maakt de premier grappen voor een zaal vol journalisten en tv-sterren. De angst bestaat dat de VVD, de partij van de zittende premier, te veel verkiezingsvoordeel zou halen uit zo’n goed bekeken tv-optreden. Vorige keer keken 2,7 miljoen mensen. Premier Ruttes optreden leidde tot een stijging van het aantal VVD-zetels in de peilingen. Eindredacteur Carel Kuyl: “De discussie moet niet gaan over of we Rutte aan nog een premierschap helpen. Je moet niet een rol gaan spelen in de campagne.”

De Correspondents’ Dinner is een Amerikaanse traditie, die door presentator Twan Huys vorig jaar naar Nederland werd gehaald. Op 10 februari was de eerste editie in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Rutte huurde een paar cabaretiers in om hem te helpen met zijn conference. Die betaalde hij uit eigen zak, zo benadrukte de RVD. Na hem trad cabaretier Dolf Jansen op.

Lees hier over de vorige editie van het Correspondents’ Dinner: Rutte waant zich even een Amerikaan

De Correspondents’ Dinner kreeg in februari ook kritiek omdat het evenement de indruk zou versterken dat politiek en parlementaire pers dikke vrienden zijn. Dit was de reden dat NRC weigerde mee te doen. De krant stuurde wel een verslaggever. Eindredacteur Kuyl van de NTR: “Bij de NTR is daar niet echt discussie over geweest. Dan kun je net zo goed tegen Nieuwspoort zijn.” Nieuwspoort is de Haagse sociëteit waar pers en politiek elkaar informeel ontmoeten.

Goedlachs product Rutte

TV-recensent Hans Beerekamp was vorige keer niet te spreken over het programma:

“Amateur Rutte had geen slechte timing. Het probleem was vooral dat de moppen die hij tapte van sterk wisselend niveau waren, en vaak op de man speelden. Een aantal grapjes was alleen voor insiders goed te begrijpen. Dat past natuurlijk bij zo’n carnaval van de wandelgangen, maar je vraagt je af wat de kijkers thuis er mee aan moesten. Het goedlachse product Mark Rutte werd weer eens in de etalage gezet.”

In de VS wordt het Correspondents’ Dinner al vanaf 1920 gehouden. Een aantal politiek verslaggevers vreesden destijds uitsluiting van de persconferenties van president Wilson, waarop ze zich verenigden en op een meer open opstelling van de regering aandrongen. Het jaarlijkse diner moet daar symbool voor staan. Vanaf 1982 is de zittende president er elk jaar bij geweest.

Ook in de VS leeft kritiek op het gezellige onderonsje tussen pers en president - reden voor The New York Times om niet mee te doen. De krant voelde zich vooral ongemakkelijk na de inval in Irak, waarbij de Amerikaanse pers volgens de krant kritiekloos was meegegaan in de “propaganda van het Witte Huis”.