De Thuiskok: Piepertosti

In Power to the Pieper staan veel klassieke bereidingen van aardappels. Er staan ook een paar leuke nieuwe vondsten tussen en dit lunchgerecht is er een van. Kies voor een stevige vastkokende aardappel als een Accent of Opperdoezer en complimenteer met een bijzondere harde kaas naar keuze. Boen de aardappels schoon. Leg in een pan en schenk koud water bij totdat ze voor de helft onder water staan. Voeg zout naar smaak toe. Leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur lager en kook ze in 30 minuten gaar. Controleer de gaarheid met een mes. Prik tot het midden van de aardappel, hij is gaar als hij blijft liggen als je het mes omhoog trekt. Giet af en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd in de lengte aan beide zijden van de aardappels een dun plakje af, zodat ze plat in een schaal kunnen liggen. Snijd de aardappels in de lengte in gelijke helften. Leg op een aardappelhelft een half plakje ham, dan een plak kaas en dan weer een halve plak ham. Leg de andere aardappelhelft hier bovenop. Bind vast met een stukje keukentouw en bestrooi met peper en zout. Verhit in een hapjespan de olie en de boter. Bak de tosti’s aan elk kant 4 minuten. Als ze goudgekleurd zijn, leg ze in een ovenschaal. Zet de tosti’s nog 5 minuten in de oven tot de kaas helemaal gesmolten is.