Strijd tegen de lichtzwaardschool

Filmmaatschappij LucasArts heeft een rechtszaak aangespannen tegen een lichtzwaardschool in New York. De Lightsaber Academy biedt cursussen aan hoe je met een lichtzwaard moet omgaan, het beroemde wapen en een klassiek element uit de Star Wars-films van George Lucas. Het aanbieden van deze lessen zonder toestemming is volgens LucasArts niet toegestaan.

LucasArts, onderdeel van Disney en vooral bekend van Star Wars en Indiana Jones, schrijft in de aanklacht dat de Lightsaber Academy ook ongeautoriseerd gebruik maakt van de handelsmerken van LucasArts. Onder andere de term ‘Jedi’ is eigendom van LucasArts. Ook het logo dat de Lightsaber Academy gebruikt heeft volgens de filmmaatschappij verdacht veel weg van het logo van de ‘Jedi Council’ uit de Star Wars-films.

LucasArts zegt de Academy al vaker te hebben gevraagd te stoppen met het gebruik van de Star Wars-termen, maar zonder gewenst resultaat. Het bedrijf eist nu een schadevergoeding voor gederfde inkomsten tot maximaal 2 miljoen dollar per handelsmerk dat Lightsaber Academy gebruikt heeft.