Storm

Wieken kwijt

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Twiskemolen in het Noord-Hollandse Landsmeer is dinsdag zwaar beschadigd door een windhoos. Het wiekenkruis werd door de wind van de molen getild en kwam in een weiland terecht.

De ontredderde molenaar Marcel Koop zat binnen toen de meer dan 20.000 kilo wegende nok van de molen werd losgerukt en bleef ongedeerd. Hij vond zware balken honderden meters verder terug. Het herstel van de zestiende-eeuwse monumentale poldermolen, die dient om overtollig water weg te pompen, neemt waarschijnlijk maanden in beslag. Het ontstane gat is afgedekt met zeil, waardoor Koop en zijn vrouw er vooralsnog kunnen blijven wonen. De windhoos, die van west naar oost trok, richtte ook op ander plaatsen vernielingen aan: daken, terrassen en auto’s raakten beschadigd en bomen werden ontworteld.