Steeds minder mensen zijn te porren voor een ‘Nexit’

Europa-gevoel

Uit de EU stappen is niet zo aantrekkelijk meer, vinden veel Nederlanders.

Eind juni werd een
Eind juni werd een Foto Bart Maat/ANP

De schrik over het Britse besluit om de EU te verlaten zit er kennelijk goed in bij de Nederlandse kiezer. Uit nieuw onderzoek van TNS Nipo blijkt dat de steun voor ‘Nexit’ sinds ‘Brexit’ opnieuw verder is afgebrokkeld.

Medio oktober gaf nog maar 25 procent van de kiezers aan te zullen stemmen vóór een eventueel Nederlands vertrek uit de EU. Pal na het Britse referendum in juni was dat 33 procent, medio september zakte dit al naar 28 procent. Schommelde het percentage tegenstemmers in juni nog rond de 50 procent, intussen zegt 55 procent tegen een Nederlandse exit te zullen stemmen, als er een referendum zou komen.

Rem Korteweg, van het Centre for European Reform, vindt de daling opmerkelijk, maar waarschuwt dat de trend ook weer kan ombuigen, als de gevolgen van Brexit minder groot blijken te zijn dan gedacht. „Op dit moment zijn de EU en de Britten verwikkeld in een soort phoney war, met veel retoriek”, zegt hij. „De vraag is hoe heet de soep écht wordt gegeten.” De trend werd in juli ook gesignaleerd door Maurice de Hond en in september door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Donderdag worden de resultaten gepubliceerd van een breder TNS-onderzoek naar het Nederlandse Europa-gevoel, in opdracht van de Europese GroenLinks-fractie. Daar komt uit dat Nederlanders in het algemeen minder Europa willen, maar gevraagd naar specifieke beleidsterreinen juist meer van Europa verwachten. TNS-onderzoeker Tim de Beer noemt dat „de ultieme paradox”.

Bekijk de uitkomsten van het onderzoek: Nederlandse kiezer wil meer én minder Europa tegelijk