Schippers wil gezondheidsvinkjes schrappen

Het logo moet vervangen worden door een app die beter in staat is persoonlijk advies te geven, zo schrijft de minister (Volksgezondheid) woensdag.

De 'Ik kies bewust'-vinkjes op verpakkingen van voedingsmiddelen.
De 'Ik kies bewust'-vinkjes op verpakkingen van voedingsmiddelen. Foto Rob Voss/ ANP

Het ‘Ik kies bewust’-logo op voedingsmiddelen zal binnenkort waarschijnlijk verdwijnen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil de vinkjes vervangen door een voedingsapp, zo schrijft ze woensdag aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw denkt op die manier meer maatwerk te kunnen leveren.

De applicatie moet informatie bieden over de samenstelling en de voedingswaarde van producten. Volgens Schippers kan “wat voor de een gezond is, voor de ander ongezond zijn”, bijvoorbeeld wanneer iemand een allergie heeft. “Dergelijke verschillen zijn niet te vatten in één standaard logo.”

Door met een app te werken kan volgens de minister persoonlijk advies gegeven worden. Of de vinkjes ook volledig zullen verdwijnen, is niet zeker. De bewindsvrouw laat momenteel onderzoeken wat de toegevoegde waarde is van een logo naast de applicatie.

Lees ook: Vage vinkjes op voeding

Vinkjes

Over de vinkjes bestaat al langere tijd discussie. Ze duiden niet noodzakelijk een gezond product aan, maar vertellen de consument wat een gezonde keuze is binnen die groep. Zo komen voedingsmiddelen die bijvoorbeeld minder suiker of vet bevatten dan vergelijkbare producten in aanmerking voor het ‘ik-kies-bewust-logo’.

Het ‘Ik kies bewust’-logo, dat inmiddels Vinkje heet, kwam er in 2006 op initiatief van de Nederlandse levensmiddelenindustrie. Ze staan inmiddels op meer dan zevenduizend producten.

Consumentenbond wil verkeerslichten

De Consumentenbond liet eerder al weten af te willen van de logo’s. Door de Vinkjes zou onterecht de indruk worden gewekt dat een product gezonder lijkt dan het eigenlijk is, zoals bij chocomel. Ook kennen consumenten volgens de organisatie onvoldoende de betekenis van de verschillende kleuren - groen staat voor een gezondere keuze, blauw voor een bewustere - van de logo’s.

De bond zou liever zien dat er met verkeerslichten wordt gewerkt. De hoeveelheden zout, suiker en vet staan dan in kleur op de verpakking, waarbij rood, geel en groen per categorie aangeven of dat veel of weinig is.