Saoedi-Arabië heeft geld nodig. Nú. En veel ook

3 vragen over de Saoedische geldbehoefte

Voor het eerst haalt Saoedi-Arabië geld op in het buitenland. De rijke oliestaat geeft voor miljarden aan staatsobligaties uit.

In het buitenland aankloppen voor geld? De Saoedische sjeiks zouden een aantal jaar geleden hartelijk hebben moeten lachen om die suggestie. Toch was het gisteren zover en deed ’s werelds grootste olie-exporteur voor het eerst een beroep op de internationale kapitaalmarkten. Saoedi-Arabië bracht woensdag voor 17,5 miljard dollar aan staatsleningen uit.

1 Waarom heeft Saoedi-Arabië geld nodig?

De nood is hoog. Vorig jaar kende het ultraconservatieve koninkrijk een begrotingstekort van 97 miljard dollar, oftewel 15 procent. Saoedi-Arabië is zwaar afhankelijk van olie-inkomsten. En de olieprijs is ingestort: een vat Brent, de internationale olieprijsgraadmeter, is van 115 dollar vorig jaar juni naar 50 dollar nu gedaald en stond maanden nóg lager.

Het regime in Riad heeft volgens de Financial Times een olieprijs van 105 dollar per vat nodig om de begroting in balans te krijgen. Aangezien die ver uit zicht is en de financiële reserves opraken, zoekt Saoedi-Arabië andere inkomsten. Met staatsleningen zou het dit jaar in totaal 27 miljard dollar willen binnenhalen.

2 Is dit een eenmalige noodgreep?

Daar lijkt het niet op. Sinds het instorten van de olieprijs pompte de overheid al 65 miljard dollar aan reserves in de economie. Saoedi-Arabië kent een grote publieke sector, een gouden sociaal zekerheidsstelsel en leunt zwaar op oliegeld.

Dat systeem van oliesubsidies is niet alleen vanwege de lagere olieprijs onhoudbaar. Zo groeit de bevolking van 28 miljoen inwoners hard, zo’n 70 procent is jonger dan 30 jaar.

Onder aanvoering van de 31-jarige adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman wordt gewerkt aan drastische economische hervormingen. Volgens deze Visie voor het koninkrijk Saoedi-Arabië in 2030 moet de oliestaat minder oliestaat worden.

Mohammed wil af van de „verslaving” aan olie en de economie privatiseren. Volgend jaar wordt zelfs een deel van Saudi Aramco – ’s werelds grootste oliemaatschappij – naar de beurs gebracht. Aankloppen bij internationale staatsobligatiebeleggers zoals woensdag is ook een manier om die transitie te financieren.

3 Is het verstandig in de Saoedische leningen te investeren?

De staatsobligaties met een looptijd van 5, 10 en 30 jaar staan te boek als een aantrekkelijke belegging. Volgens zakenbankiers die internationale financiële media influisteren, levert de lening van 30 jaar bijvoorbeeld 2,15 procentpunt meer op dan een Amerikaanse staatsobligatie.

Geen gek rendement in deze tijd van historisch lage rentes op westerse obligaties. Beleggers kwamen volgens persbureau Reuters dan ook met een ruim vier keer zo volle zak met geld aanzetten als de 17,5 miljard die de Saoediërs wilde lenen.

Het risico voor beleggers lijkt aardig afgedekt vanwege de oliereserves die dollarinkomsten garanderen. Als Saoedi-Arabië het productietempo van vorig jaar aanhoudt, zit er nog voor 70 jaar olie in de grond.

Er is dan ook Nederlandse interesse. „Aantrekkelijk” noemt een woordvoerder van APG – pensioenbelegger voor 4,5 miljoen Nederlanders– de obligaties. „Wij kijken ernaar.”

Dat betekent niet direct dat de obligaties ook gekocht worden, zegt hij. Door de mensenrechtenschendingen hoeft APG zich „technisch gezien” niet tegen te laten houden. Het land staat niet op de ESG-uitsluitingslijst die APG bij investeringen hanteert.