Saoedi-Arabië heeft geld nodig. Nú. En veel ook

3 vragen over de oliemarkt

Voor het eerst haalt Saoedi-Arabië geld op in het buitenland en geeft miljarden aan staatsobligaties uit.

In het buitenland aankloppen voor geld? De Saoedische sjeiks zouden een aantal jaar geleden hartelijk hebben moeten lachen om die suggestie. Toch is het deze week zo ver en doet ’s werelds grootste olie-exporteur voor het eerst een beroep op de internationale kapitaalmarkten. Saoedi-Arabië geeft naar verwachting woensdag voor minimaal 10 miljard dollar aan staatsleningen uit.

1. Waarom heeft Saoedi-Arabië geld nodig?

De nood is hoog. Vorig jaar kende het ultraconservatieve koninkrijk een begrotingstekort van 97 miljard dollar, oftewel 15 procent. Saoedi-Arabië is zwaar afhankelijk van olie-inkomsten. En de olieprijs is ingestort: een vat Brent, de internationale olieprijsgraadmeter, is van 115 dollar vorig jaar juni naar 50 dollar nu gedaald en stond maanden nóg lager.

Het regime in Riad heeft volgens de Financial Times een olieprijs van 105 dollar per vat nodig om de begroting in balans te krijgen. Aangezien die ver uit zicht is en de financiële reserves opraken, zoekt Saoedi-Arabië andere inkomsten. Met staatsleningen zou het dit jaar in totaal 27 miljard dollar willen binnenhalen.

2. Is dit een eenmalige noodgreep?

Daar lijkt het niet op. Sinds het instorten van de olieprijs pompte de overheid al 65 miljard dollar aan reserves in de economie . Saoedi-Arabië kent een grote publieke sector, een gouden sociaal zekerheidsstelsel en leunt zwaar op oliegeld.

Dat systeem van oliesubsidies is niet alleen vanwege de lagere olieprijs onhoudbaar. Zo groeit de bevolking van 28 miljoen inwoners hard, zo’n 70 procent is jonger dan 30 jaar.

Onder aanvoering van de 31-jarige adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman wordt gewerkt aan drastische economische hervormingen. Volgens deze Visie voor het koninkrijk Saoedi-Arabië in 2030 moet de oliestaat minder oliestaat worden. Mohammed wil af van de „verslaving” aan olie en de economie privatiseren. Zo wordt volgend jaar zelfs een deel van Saudi Aramco –’s werelds grootste oliemaatschappij – naar de beurs gebracht. Geld lenen op de internationale kapitaalmarkten is een manier om die transitie te financieren.

3. Is het verstandig in de Saoedische leningen te investeren?

De staatsobligaties met een looptijd van 5, 10 en 30 jaar krijgen naar verluidt deze woensdag hun definitieve prijs en dus rendement mee. Volgens zakenbankiers die internationale financiële media influisteren, zou de lening van 30 jaar 2,35 procentpunt meer opleveren dan een Amerikaanse staatsobligatie. Geen gek rendement in deze tijd van historisch lage rentes op westerse obligaties.

„Ze zijn aantrekkelijk geprijsd”, zegt ook een woordvoerder van APG – dat het pensioen van 4,5 miljoen Nederlanders belegt. „Wij kijken ernaar, maar betekent niet dat we er ook daadwerkelijk in investeren.” Zodra de definitieve prijs van de obligaties is vastgesteld, beslist APG. Ondanks de vele mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië zijn daar „technisch gezien” geen problemen, zegt APG. Het land staat niet op de ESG-uitsluitingslijst op basis waarvan APG investeren uitsluit.

Het risico voor beleggers lijkt ook aardig afgedekt vanwege de oliereserves die dollarinkomsten garanderen. Als Saoedi-Arabië het productietempo van vorig jaar aanhoudt, zit er nog voor 70 jaar olie in de grond.