Politie blijft bij blog, ondanks kritiek van sekswerkers

Het is onzin dat niemand vrijwillig sekswerker wordt, zegt PROUD. De politie zegt dat nooit beweerd te hebben.

Archiefbeeld van een politieactie in Eindhoven.
Archiefbeeld van een politieactie in Eindhoven. Foto Marcel van Hoorn / ANP

De Amsterdamse politie weigert een blog over de kwetsbare positie van sekswerkers te rectificeren. PROUD, de belangenorganisatie voor sekswerkers, had daar om gevraagd, omdat het artikel zou impliceren dat sekswerkers het nooit vrijwillig doen. Dat is volgens PROUD beledigend en een ondermijning van het Nederlandse beleid. De organisatie diende ook een klacht in.

De politie schreef de Facebook-blog ‘Deze vrouwen worden soms wel tien keer per dag verkracht’ naar aanleiding van de Europese Dag tegen Mensenhandel, dinsdag. In het bericht worden rechercheur John en teamleider Jan aangehaald. “Echt ‘vrijwillig’ is het nooit, zegt Jan”, schrijft de politie:

“Hoe stellig sommige slachtoffers ook volhouden dat ze uit vrije wil seks voor geld hebben, de collega’s van team Mensenhandel weten wel beter.”

Met name over die passage is PROUD boos, schrijft de organisatie op haar website:

“Onderzoek wijst uit dat dit soort uitspraken door overheidsinstellingen direct invloed hebben op het leven van sekswerkers. Het versterkt sekswerkerstigma en resulteert in meer geweld en discriminatie tegen sekswerkers.”

De rectificatie waar PROUD om vraagt, gaat er niet komen, liet de politie woensdagavond weten in een nieuwe Facebook-post:

“Het team behandelt alleen zaken waarin sprake is van mensenhandel. Het artikel op Facebook gaat dus expliciet over vrouwen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. (…) Voor ons staat het artikel als een huis en is rectificatie niet aan de orde.”

De politie laat wel weten graag met PROUD te willen spreken over oplossingen voor het probleem. “Vanuit uw belangenvereniging gaan we ervan uit dat u hieraan een waardevolle bijdrage kunt leveren.” De klacht wordt volgens de politie ook nog “via het officiële proces” afgehandeld.