Het blijft stabiel slecht gaan met de pensioenfondsen

Dekkingsgraden

Het blijft goed mogelijk dat grote pensioenfondsen volgend jaar moeten korten. De markten werken mee, maar de lage rente niet.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De toestand van de grootste Nederlandse pensioenfondsen is na het derde kwartaal ‘stabiel slecht’ – in medisch jargon. Ondanks het Brexit-referendum en de spanningen in Turkije bleven de markten kalm. Maar door de lage rente en een hogere levensverwachting voor vrouwen blijft het pensioenvermogen onder druk staan. Vier grote fondsen zitten bijna op „de kritische grens” om de pensioenen te moeten korten.

Dat blijkt uit de derdekwartaalcijfers die overheids- en onderwijsfonds ABP, Zorg en Welzijn, de metaalfondsen PMT en PME en fonds Bouw donderdag hebben gepubliceerd.

Doorslaggevend voor het korten is de gemiddelde dekkingsgraad over twaalf maanden, de verhouding tussen het vermogen en de uitkeringen, nu en later, op 31 december. Door de lage rente daalt het vermogen in verhouding tot de verplichtingen.

De actuele dekkingsgraad van ABP (2,8 miljoen deelnemers) is 90,7 procent en Nederlands grootste fonds moet eind dit jaar boven 90 procent blijven. Zorg en Welzijn (2,6 miljoen deelnemers) zit op 89,2 procent en moet boven 87 procent uitkomen. Ook PMT (1,2 miljoen deelnemers) en PME (147.000 deelnemers) zitten met actuele dekkingsgraden van 92,1 en 91 procent op de grens. Ook het fonds Bouw (797.000 deelnemers) staat onder druk, maar heeft nog een dekkingsgraad van 105 procent.

Eventuele kortingen gaan ten koste van gepensioneerden plus werknemers die nog pensioen opbouwen. Ze blijven waarschijnlijk beperkt tot enkele euro’s per maand, maar komen bovenop alle gemiste inflatiecorrectie van de afgelopen jaren.

De resterende levensverwachting van 65-jarige vrouwen is gestegen van 23 naar 23,1 jaar, heeft het Actuarieel Genootschap bekendgemaakt. Goed nieuws, maar het vergroot de verplichtingen voor pensioenfondsen, omdat vrouwen langer pensioen genieten. Zorg en Welzijn schat dat de actuele dekkingsgraad hierdoor ook met ongeveer 1 procentpunt zal dalen. De levensverwachting voor 65-jarige mannen is gelijk gebleven op 20 jaar.

Ondanks de druk op de dekkingsgraden boekten de grote fondsen mooie beleggingsresultaten. Het vermogen van ABP steeg iets naar 381 miljard euro en dat van Zorg en Welzijn naar 185 miljard euro. Maar op de kalender staan nog enkele politiek-economische risico’s: presidentsverkiezingen in de VS, het Italiaanse referendum over bestuurlijke hervormingen, de Europese Centrale Bank stopt mogelijk met monetaire verruiming en ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland volgen verkiezingen.