Paul Tang doet niet mee aan verkiezing PvdA-lijsttrekker

De europarlementariër overwoog zich kandidaat te stellen uit onvrede over de koers die de partij sinds de samenwerking met de VVD vaart.

Paul Tang op het partijcongres van de PvdA in 2015.
Paul Tang op het partijcongres van de PvdA in 2015. Foto Martijn Beekman/ ANP

Europarlementariër Paul Tang zal zich niet mengen in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA. De politicus liet eerder weten zich misschien kandidaat te willen stellen, maar ziet daar nu van af. Hij is ervan overtuigd dat het “linkse geluid” dat volgens Tang de laatste tijd onvoldoende gehoord werd binnen de partij, zal terugkeren.

“De afgelopen weken hebben mij de overtuiging gegeven, dat mijn partij weer een herkenbare linkse koers zal varen, met ruimte voor dwarse idealen en in felle strijd tegen de ‘ieder voor zich’-mentaliteit”, zo schrijft de voorman van de PvdA in het Europees Parlement woensdag. De politicus voerde naar eigen zeggen de afgelopen tijd gesprekken met vrijwilligers, leden en vertegenwoordigers binnen de partij. Die hebben hem de overtuiging gegeven dat de “linkse lef” zal terugkeren binnen de PvdA.

Twitter avatar paultang Paul Tang De knoop doorgehakt. Nee, ik stel me niet kandidaat als lijsttrekker voor PvdA https://t.co/HNmXiyqjIY

Breuk met Rutte II

Tang wil een grote breuk met het beleid van Rutte II, zo bepleitte hij onlangs in een interview met NRC. Samsom en Asscher zouden die onvoldoende kunnen realiseren, en daarom overwoog hij zich kandidaat te stellen. De recente gesprekken en het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij hebben hem echter overtuigd dat die breuk er zal komen, zo schrijft hij:

“Dat verlangen naar een herkenbare PvdA is de bron van het nieuwe partijprogramma. Het is een prachtig programma dat de basis voor ons politieke handelen vormt. Wie na een spannende race de lijst gaat trekken is uiteraard belangrijk. Maar het is duidelijk, dat we lessen hebben geleerd uit onze ervaring met het huidige kabinet. Wat de uitkomst ook zal zijn, de PvdA zal scherper dan voorheen grenzen trekken.”

Lees ook het NRC-interview met Tang: ‘PvdA en VVD in een coalitie, dat maakt de politiek kapot’

Drie kandidaten

Tot nu toe hebben zich drie kandidaten aangemeld voor de lijsttrekkersverkiezing: de huidige fractievoorzitter Diederik Samsom, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en Kamerlid Jacques Monasch. Vrijdag komt daar in ieder geval nog een deelnemer bij: het initiatief Linksom! presenteert dan zijn kandidaat:

Twitter avatar BosmanGerard Gerard Bosman Vrijdag a.s. presenteert Linksom! in PvdA zijn kandidaat en programma voor lijsttrekker PvdA. 17 uur, Willem Smalthof 95 R’dam - kom ook!

Andere gegadigden kunnen zich nog tot maandag 24 oktober aanmelden.