BKR gaat ook kleine leningen registreren

Per 1 december moeten ook kleinere leningen met een kortere looptijd worden gemeld.

Foto: ANP XTRA / LEX VAN LIESHOUT

Per 1 december gaat het Bureau Krediet Registratie (BKR) ook kleinere leningen met een kortere looptijd registreren. Dat betekent dat ook mensen die de mogelijkheid hebben rood te staan tot 250 euro bij het kredietregistratiebureau worden geregistreerd. De nieuwe regels kunnen van invloed zijn op het maximale bedrag dat consumenten mogen lenen en mogelijk op de hypotheek die ze kunnen krijgen.

Momenteel ligt de registratiegrens voor het BKR nog bij een krediet van 500 euro, met een looptijd van ten minste drie maanden. Vanaf december moeten ook leningen vanaf 250 euro met een looptijd van minimaal één maand worden toegevoegd aan het kredietinformatiesysteem. Daaronder valt ook de mogelijkheid rood te staan, zelfs als de consument niet daadwerkelijk de min in gaat.

Een woordvoerder van het BKR kan niet zeggen hoeveel mensen hiermee in de BKR-registratie terecht komen, die daar hiervoor niet in stonden. Mensen met een creditcard hebben al een BKR-registratie.

Een heel groot deel van de Nederlanders staat al bij ons geregistreerd. Van de 8,6 miljoen mensen in onze database zullen er zeker veel zijn die ook rood kunnen staan, en die daarmee een extra registratie krijgen. Maar hoeveel precies en hoeveel er extra bijkomen, kunnen wij niet inschatten.

De verscherpte registratie kan er volgens het kredietregistratiebureau voor zorgen dat mensen minder leningen kunnen “stapelen”, en zo beter aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. “Door ook kleinere kredieten te registreren kan de leencapaciteit van consumenten beter worden bepaald.” Met de nieuwe normen brengt het BKR haar regels in lijn met de Wet op het financieel toezicht, die in 2011 werd aangenomen om de kredietmarkt beter te reguleren. Het BKR benadrukt dat veruit het grootste deel van de consumenten (91 procent) positief geregistreerd staat en dus geen betalingsachterstanden heeft.

De verscherpte regels kunnen invloed hebben op de maximale hypotheek die consumenten kunnen krijgen, berekent de Vereniging Eigen Huis (VEH) op haar website. Wie rood kan staan tot 500 euro kan volgens de VEH vanaf 1 december ongeveer 2800 euro minder hypotheek krijgen, iemand met een limiet van 1500 euro ongeveer 8400 euro minder.

Volgens woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken is er “geen zinnig woord” te zeggen over het effect van de nieuwe regels voor hypotheken. “Dat is echt afhankelijk van individuele situatie, het soort hypotheek, de rente enzovoorts.”