Ruimtemissie Schiaparelli is niet volgens plan verlopen

De belangrijke TGO-satelliet is volgens schema in een wijde baan om Mars gekomen, maar van de experimentele lander Schiaparelli is alleen tijdens de afdaling een teken van leven ontvangen.

Een artiestenimpressie van het moment dat ruimtesonde Schiaparelli zich losmaakt van moederschip TGO.
Een artiestenimpressie van het moment dat ruimtesonde Schiaparelli zich losmaakt van moederschip TGO. Foto AP.

De gecombineerde Russisch-Europese ExoMars-missie is woensdag niet helemaal volgens plan verlopen. De belangrijke TGO-satelliet is volgens schema in een wijde baan om Mars gekomen. Zijn radiosignalen hebben dat bevestigd. De komende jaren zal hij onderzoek gaan doen aan de atmosfeer van Mars.

Maar van de experimentele lander Schiaparelli is alleen tijdens de afdaling een teken van leven ontvangen, nog niet vanaf de oppervlakte. Dat zou er op kunnen wijzen dat de parachute niet goed gewerkt heeft en dat de sonde met hoge snelheid is ingeslagen. Maar de missieleiding heeft de hoop nog niet opgegeven. Om tien uur donderdagochtend komt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met meer informatie.

Lees meer over de Schiaparelli-missie: Vanmiddag landt met een klapje een Europese sonde op Mars

De bedoeling was dat Schiaparelli een dag of vier actief bleef op de planeet. Het Europese ruimteagentschap ESA wilde met de landing ervaring opdoen voor toekomstige missies. De sonde zou ook metingen gaan verrichten.

Mocht de missie mislukt zijn, dan is het niet de eerste keer dat een Marsmissie van ESA stukloopt. Schiaparelli’s voorganger, de Beagle, kwam in 2003 voor een langere missie op Mars aan en liet daarna niets meer van zich horen. Mogelijk kwam dit doordat zijn zonnepanelen niet uitklapten.

De ruimtesonde is vernoemd naar Giovanni Schiaparelli, de Italiaanse astronoom (1835-1910) die als eerste nauwkeurige kaarten van het Marsoppervlak maakte.