Offensief om Mosul te heroveren op Islamitische Staat vertraagd

Strijders van de coalitie die IS wil verdrijven uit Mosul stuiten op grotere dorpen in de omgeving. Honderden burgers ontvluchten ondertussen de tweede stad van Irak.

De opmars van Iraakse regeringstroepen richting Mosul is dinsdag vertraagd. Maandag begon de operatie om de stad te heroveren op de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Na enkele kleine dorpen rond de stad te hebben ingenomen stuiten het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga op de tweede dag van de operatie op grotere dorpen en meer burgerbevolking.

Het leger bereikte de rand van Al-Hamdaniyah, een van oudsher christelijk stadje, en Qaraqosh, waar ooit tienduizenden mensen woonden. Eenheden van de Iraakse politie rukten op richting Al-Houd, waar nog altijd honderden mensen wonen. De Koerdische troepen consolideerden hun terreinwinst van de eerste dag.

De Iraakse luitenant-kolonel Mohammed Shaker zei dat Al-Hamdaniyah was omsingeld en dat zijn troepen de afgelopen dagen zes andere dorpen hebben ingenomen.

Er is een troepenmacht van meer dan 25.000 man gemobiliseerd om Mosul te heroveren, een enorme operatie die naar verwachting maanden zal duren. Mosul is de tweede stad van Irak en de grootste die IS nog in handen heeft. In Mosul wonen naar schatting nog zo’n 600.000 tot 1,2 miljoen mensen. Hulporganisaties waarschuwen dat er een miljoen mensen ontheemd kunnen raken door het offensief. Naar schatting 900 burgers zijn de stad volgens de Verenigde Naties al ontvlucht.

Intussen is de sfeer in Bagdad gespannen. Duizenden aanhangers van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr liepen mee uit protest naar de Turkse ambassade. Ze eisen dat Turkije zijn troepen terugtrekt uit Irak. Turkije heeft al jaren een een militaire basis bij Mosul, waar zo’n 1.500 militairen zijn gelegerd. Turkije zegt dat zijn militairen Iraakse strijders trainen voor de herovering van Mosul, en dat ze daar gelegerd zijn met goedkeuring van Bagdad. Maar de Iraakse regering eist dat Turkije zijn troepen terugtrekt. (AP, Reuters)