Extreemrechtse man schiet vier Duitse agenten neer

De 49-jarige man zou banden hebben met de rechtse Reichsburgerbeweging. Enkele agenten raakten zwaargewond.

Vier agenten raakten gewond bij een schietpartij in Beieren.
Vier agenten raakten gewond bij een schietpartij in Beieren. AFP PHOTO/Hendrik Schmidt/Germany

Een 49-jarige man heeft in zijn appartement in de Beierse stad Georgensgmünd het vuur geopend op de politie. Vier agenten raakten gewond, waarvan één zwaargewond. Dat meldt de politie. De man zou lid zijn van de extreemrechtse Reichsbürgerbeweging.

De Duitser begon te schieten nadat de agenten gepoogd hadden beslag te leggen op zijn legale vuurwapens. De politie vertrouwde de man niet meer met de wapens en besloot ze daarom op te halen, aldus een woordvoerder van de politie. De schutter raakte lichtgewond en is inmiddels gearresteerd. Het zou gaan om Wolfgang P., die al vaker had geweigerd om wapencontroleurs in huis te laten. Hij bezat dertig wapens. Dat liet de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann weten tijdens een persconferentie. Hij kondigde aan dat er harder actie zou worden genomen tegen Reichsbürgers.

De Reichsbürgerbeweging gelooft dat het Duitse rijk met de grenzen van 1937 nog steeds bestaat. Ze weigeren de huidige Duitse Bondsrepubliek te erkennen.