Opinie

Even bellen met Stephan Rikmanspoel…

Margot Poll belt met clown Stephan Rikmanspoel (44) die als hobby met kettingzaag deelneemt aan spooktochten.

Kunt u na de ophef over ‘horrorclowns’ uw hobby nog wel uitoefenen?

„Ik ben heel pissig op die horrorclowns omdat zij ons werk inderdaad kapotmaken. Eerst was het zwarte piet en nu is het de clown. Het allerergste vind ik het voor de stichting Cliniclowns want die zullen er ook last van hebben. Een clown moet kinderen blij maken in plaats van hen nachtmerries bezorgen.”

Maar u bent als clown toch ook geen lieverdje?

„Zeker niet maar ik loop dan ook niet over straat. Het grote verschil tussen mij en de horrorclowns is dat ik uit mijn rol kan stappen omdat ik een acteur ben. Vindt een kind het te griezelig – dan zet ik mijn masker af en ben ik eigenlijk een grote knuffelbeer. Een ander verschil is dat ik alleen rondloop op georganiseerde spooktochten en dan weten de deelnemers dat ze ons tegen kunnen komen.”

Hoe ziet u er dan uit?

„Ik ben helemaal geschminkt en ik draag een masker. Meestal heb ik ook een grote bebloede wond op mijn voorhoofd en helblauwe ogen waar het bloed uit sijpelt. Van mezelf ben ik al kaal en dan jaag ik mensen de stuipen op het lijf.”

U werd geweerd op het Freaky Friday spookfeest in Nederweert.

„Ik werd zelf niet geweerd, maar mijn personage werd geweerd. Ze wilden uit voorzorg geen clown om verhalen over horrorclowns te voorkomen. Toen speelde ik een ander griezelfiguur maar wel met de kettingzaag. Zonder ketting hoor, want anders is het strafbaar. In Nederweert werd van alle geschminkte acteurs een foto gemaakt om nepclowns tegen te kunnen houden.”

Binnenkort is het Halloween. Hoe wordt dat?

„Ons Halloweenfeest is bij voorbaat verpest. Er zijn te veel horrorclownsuitrustingen verkocht al zag ik wel dat de Action spookkleren gelukkig uit het assortiment heeft genomen.”