Merwedebrug in noordelijke richting weer tweebaans

In de avond en ‘s nachts wordt al het verkeer van de weg af geleid. In zuidelijke richting verandert er niets

De afzetting bij de Merwedebrug.
De afzetting bij de Merwedebrug. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Automobilisten die in noordelijke richting de Merwedebrug over moeten, kunnen vanaf donderdagochtend 05.00 uur overdag weer beide rijstroken gebruiken. Dat heeft Rijkswaterstaat woensdagavond bekendgemaakt. In de andere rijrichting blijft een van de twee banen voorlopig dicht.

Momenteel wordt ‘s avonds en ‘s nachts al het verkeer van de snelweg af geleid, waarna voertuigen die licht genoeg zijn de brug alsnog op mogen. Dit is volgens Rijkswaterstaat om de veiligheid van de verkeersregelaars te garanderen. Voorlopig komt daar geen verandering in.

Omrijden voor de veiligheid

De politie sloot de rijbanen eerder af, zodat agenten veilig konden controleren dat er geen vrachtverkeer de brug op reed. Die is daar door slijtage aan de constructie te zwak voor geworden. Voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo moeten daardoor ver omrijden. De afzettingen leidden de afgelopen week tot grote problemen op en rond de brug.

Dinsdag maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend een plan te hebben om de brug te repareren. Zaterdag gaan de werkzaamheden van start. Voor de transportbedrijven die schade hebben ondervonden door de versleten brug, komt een compensatieregeling, heeft de minister beloofd. De hoop is dat de brug rond begin december weer beschikbaar is voor alle voertuigen.