Foto Cleo Campert

Interview

Leeg: het festivalterrein zonder festival

Cleo Campert maakte het boek Festivalland, met foto’s van festivalterreinen – met én zonder toeschouwers, tenten en bands.

Het begon op Lowlands, zo’n vier jaar geleden. Fotograaf Cleo Campert liep tussen 55.000 anderen over het festivalterrein en vroeg zich opeens af hoe de omgeving eruit zou zien zonder festivalgangers, hekken, tenten en bands. Ze besloot het idee uit te werken tot een fotoserie, Festivalland. Deze donderdag wordt het resulterende boek gepresenteerd.

In de zomer van 2015 bezocht Campert twintig verschillende festivals, verspreid door heel Nederland. In de maanden daarna ging ze terug en probeerde ze de foto’s te reproduceren. In plaats van de hectiek van de festivals was alleen leegte over.

Cleo Campert legt uit hoe ‘Festivalland’ is ontstaan:

Toch bleken de vele indrukken van het festival ook op het lege terrein nog gemakkelijk voor de geest te halen, vertelt Campert: „Ik moest het festival weer voor me zien om te kunnen bepalen waar ik precies naartoe moest. Op zo’n leeg terrein is alles anders. Er zijn geen hekken meer, er is geen entree. Aan de hand van ijkpunten als bomen en de ligging van een meertje kon ik het festival weer terughalen.”

Terwijl in haar hoofd het festival weer tot leven kwam, was er op de terreinen haast niemand te bekennen. Een paar konijnen, mensen die hun hond uitlaten. Zelfs: een nudist in het Amsterdamse Gaasperpark.

Campert fotografeerde jarenlang het Amsterdamse nachtleven; tussen 1989 en 1993 was ze huisfotograaf van de beroemde club RoXy. Landschappen fotograferen was nieuw voor haar, al helemaal in de vroege ochtend. Natuur is meer iets voor op vakantie, vindt ze. „Bovendien is de natuur in Nederland helemaal niet zo natuurlijk. Veel festivals worden gehouden in van die aangelegde recreatiegebieden. Die zijn ook prachtig, maar je komt er dus wel gewoon prullenbakken tegen.”

Juist voor festivalgangers kan terugkeren naar het festivalterrein een bijzondere ervaring zijn, vindt Campert. „Als mensen eraan toe zijn om echte leegte te ervaren, zouden ze zeker naar die plekken moeten gaan!”