Langer bestand en speciale rebellencorridors in Aleppo

Het Syrische leger zegt zo burgers en opstandelingen de kans te willen geven om het oosten van de stad te verlaten.

Luitenant-generaal Roedskoj voor een kaart van Aleppo.
Luitenant-generaal Roedskoj voor een kaart van Aleppo. Foto Alexander Zemlianichenko / AP

Syrische militairen hebben zich gedeeltelijk teruggetrokken in Oost-Aleppo, zodat opstandelingen via twee corridors het gebied kunnen verlaten. Dat heeft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten via de staatsmedia, meldt persbureau Reuters. De wapenstilstand die donderdag gepland staat, zal drie uur langer duren dan in eerste instantie het plan was.

De verlenging van het staakt-het-vuren werd aangekondigd door het Russische leger. Het “humanitaire bestand” gaat in op donderdagochtend om 08.00 uur ‘s ochtends en duurt tot 19.00. Dat moet burgers en militanten in staat stellen Aleppo via in totaal acht routes te verlaten, zei de Russische luitenant-generaal Sergej Roedskoj woensdag. Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen hebben hun aanvallen dinsdag al gestaakt, zei hij.

De Syrische rebellenleiders zeiden dinsdag niet van plan te zijn zich uit Oost-Aleppo terug te trekken: “Dat is overgave.” Aan de gevechtspauzes gingen dagen van zware beschietingen en bombardementen vooraf. Daarbij zijn veel burgerslachtoffers gevallen.