Krijgsheer Bemba weer veroordeeld, voor obstructie van het Strafhof

De Congolose krijgsheer Jean-Pierre Bemba moet al 18 jaar zitten wegens oorlogsmisdaden. Nu is hij ook veroordeeld voor belemmering van de rechtspleging.

Foto AFP

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de voormalige Congolese krijgsheer Jean-Pierre Bemba woensdag opnieuw veroordeeld. Afgelopen juni kreeg hij al achttien jaar wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, tussen oktober 2002 en maart 2003 begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Deze keer achtte het Strafhof hem en vier medeplichtigen schuldig aan het omkopen en beïnvloeden van getuigen, teneinde het proces tegen hem te frustreren.

De rechters zeiden woensdag obstructie van het Hof en belemmering van de rechtspleging hoog op te nemen, en de boodschap te willen afgeven dat daders er „niet ongestraft” mee zullen wegkomen. Hoe hoog de straffen zullen zijn voor de Bemba en zijn metgezellen, wordt later bekend gemaakt. De maximale straf is vijf jaar.

Het vonnis van vandaag, in het Engels. Tekst gaat door onder de video:

Multimiljonair Jean-Pierre Bemba – oud-vicepresident van Congo en in 2006 verliezend presidentskandidaat tegen de huidige president Kabila – werd in mei 2008 gearresteerd in België en naar Den Haag overgebracht. Hij werd afgelopen zomer veroordeeld omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor plunderingen, verkrachtingen en moordpartijen die zijn strijdgroep MLC (Bevrijdingsbeweging voor Congo) op grote schaal beging in buurland Centraal-Afrikaanse Republiek.

Tijdens het proces rezen verdenkingen over een complot om zeker veertien getuigen te betalen en anderszins onder druk te zetten om valse verklaringen af te leggen in de rechtszaal. De nu veroordeelde verdachten zijn, behalve Bemba zelf, zijn voormalige raadsman en een ander lid van zijn verdedigingsteam. Zij zijn de hoofdrolspelers in het samenzwering om het Strafhof voor te liegen. Daarnaast zijn een politieke vertrouweling van Bemba in het Congolese parlement en een tussenpersoon schuldig bevonden, maar slechts aan het instrueren van respectievelijk twee en vier getuigen. Enkele getuigen kregen onder andere te horen dat ze zich moesten voordoen als soldaten, terwijl ze geen militaire achtergrond hadden.

Lees ook: Achttien jaar voor de ‘takketakketak’-commandant

Onder andere aan de hand van opgevraagde telefoongesprekken en sms-berichten, en het natrekken van geldstromen kon worden vastgesteld dat Bemba vanuit zijn cel het beïnvloeden van getuigen regisseerde, in nauwe samenwerking met zijn helpers in het veld. Ondanks het verbod contact te hebben met getuigen, gaven de medewerkers van Bemba hen draagbare telefoons en deden hen beloftes.

De vier veroordeelde medeplichtigen waren woensdag ook in de rechtszaal aanwezig. Twee jaar geleden werden ze uit voorlopige hechtenis vrijgelaten, op de belofte dat ze terug zouden keren om de uitspraak bij de wonen.