informatief

Het Instituut NPO 1, 21.30-22.15u.

Aan sociale experimenten geen gebrek op tv de laatste tijd: van het brutale Get The F*ck Out of My House op RTL 5 (honderd mensen betrekken een huis geschikt voor vier) tot Dictator op NPO 3 (jongeren worden opgesloten in een kazerne en moeten bevelen uitvoeren van ‘de Grote Leider’).

Vanavond beginnen BNN en de NTR met de achtdelige serie Het Instituut, waarin het er minder heftig aan toegaat dan in die programma’s. Een groep van honderd mensen laat zich een week lang opsluiten in een voormalige kazerne. Daar worden ze onderworpen aan allerlei tests, uitgevoerd door cabaretiers Joep van Deudekom en Rob Urgert. Sophie Hilbrand begeleidt ondertussen de deelnemers, die allemaal in dezelfde blauwe outfit moeten lopen. De eerste aflevering gaat over de invloed van testosteron op menselijk gedrag.

Tijdens een spel bijvoorbeeld wordt getest of mannen meer risico’s nemen als er mooie vrouwen toekijken.

Daarna is het tijd voor een competitie sumoworstelen. Tot slot ook nog een belangrijke vraag : hoeveel technieken bestaan nou om een tompouce te eten?