Bad boy Kyrgios ‘heeft soms een uitlaatklep nodig’

Tennis

De Australische ‘bad boy’ Nick Kyrgios doet niet mee aan het toernooi in Ahoy, hij gaat liever naar een NBA-feestje.

De Australische tennisser Nick Kyrgios.
De Australische tennisser Nick Kyrgios. Foto Koji Sasahara / AP Photo

Nick Kyrgios, 21 jaar, spectaculair repertoire, een van de grootste tennistalenten, beoogd toptienspeler, gegarandeerde ticket seller, een duel van hem is nooit saai. „Hele gevaarlijke jongen, kan ongelofelijk goed tennissen”, zegt de Nederlandse prof Thiemo de Bakker. „Wel een aparte gozer, hij heeft een beetje schijt aan alles.”

Het is het dubbele aan de Australiër: geliefd door zijn spel, soms verfoeid door zijn minachting voor de tenniswereld – tegenstanders, publiek, de arbitrage.

De nieuwste rel rond de ‘bad boy’: hij komt in februari niet naar het Rotterdamse Ahoy omdat hij in het finaleweekend van dat toernooi liever een All Star-game van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA bezoekt, en daar meespeelt in een ereduel met celebrity’s. Kyrgios – een groot basketballiefhebber, hij was liever basketballer geworden in plaats van tennisser – was vastgelegd door toernooidirecteur Richard Krajicek. Die besloot het contract te ontbinden zodat Kyrgios naar het NBA-feestje kan, zo maakte hij woensdag bekend. Ze hadden hem aan zijn contract kunnen houden, maar dat heeft weinig zin, zegt Krajicek in een reactie. „Je moet hem niet willen als hij zelf niet wil.”

Lees ook: Beledigende ‘bad boy’ krijgt tenniswereld over zich

Kyrgios schijnt „een bizar goede basketballer” te zijn, zegt Krajicek. In zijn jeugd speelde hij veel, maar onder druk van zijn ouders koos hij voor tennis, zei Kyrgios vorig jaar in The Independent – „ik vind tennis niet echt leuk”, vertelde hij. „Hij kiest passie boven professie”, zegt Krajicek. „Hij is een hele flamboyante speler, iemand die geïnspireerd moet zijn als hij speelt. Dat is hij niet altijd. Hij heeft af en toe een uitlaatklep nodig. Dat kan via zo’n All Star-game.”

Het „laatste duwtje” om Kyrgios uit te sluiten voor Ahoy was de schorsing die spelersbond ATP hem maandag oplegde nadat hij in Shanghai een partij tegen de Duitser Mischa Zverev opzichtig liet lopen. Hij is voor acht (toernooi)weken geschorst, dit kan worden teruggebracht tot drie weken als Kyrgios zich laat behandelen door een sportpsycholoog – hij heeft gezegd hieraan mee te werken. Ook krijgt hij een boete van omgerekend 23.000 euro. Kyrgios geldt als een recidivist, hij is vaak in opspraak door zijn wangedrag. Krajicek sluit niet uit dat hij in 2018 naar Rotterdam komt. „Dan zal ik wel wat strakkere afspraken maken: dat hij niet gaat basketballen.”