Europese unie

Nederland hoeft 320 miljoen minder te betalen aan Brussel

De Europese Commissie heeft de begroting voor 2016 bijgesteld; er is 7,3 miljard euro minder nodig dan eerder was bepaald. Daardoor hoeft Nederland dit jaar 320 miljoen euro minder te betalen aan de Europese Unie dan eerder was begroot, schreef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem woensdag aan de Tweede Kamer. Brussel geeft 7 miljard euro minder uit aan projecten voor achtergebleven regio’s in de Europese Unie, omdat die al zijn afgerond of omdat de start ervan vertraagd is. Ook enkele landbouwprojecten zijn vertraagd. Daarnaast zijn de boete-inkomsten 1,1 miljard euro hoger dan geraamd. In totaal draagt Nederland dit jaar 7,3 miljard euro af aan Brussel. De verlaging van de Europese ramingen wordt voor alle lidstaten doorberekend. (NRC)