Eindhovense Instagramclowns opgepakt voor opruiing

Tientallen jongeren gaven gehoor aan de oproep van Coco om in de vakantie naar het winkelcentrum te komen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Eindhovense politie heeft twee jongens van 15 aangehouden voor opruiing via Instagram. Ze deden zich voor als killerclown Coco, en riepen op dat account volgens de politie al dagen op samen te komen bij Winkelcentrum Woensel. Dagenlang gaven mensen daar gehoor aan. Het account van ‘Coco de Clown’ heeft bijna vierduizend volgers.

Het account van Coco de Clown is nog in de lucht, maar door de beheerders zelf afgeschermd. Wat Coco’s bedoeling was, wordt echter ook uit de omschrijving van de pagina duidelijk:

“Deze herfstvakantie gaan ik en m’n clownsgroep over straat lopen met messen. Plus elke dag ergens meeten met iedereen.”

Lees ook de column die Arjen van Veelen schreef over de hype: De Grote Clownspaniek van 2016

Tientallen jongeren, dagenlang

Vermoedelijk naar aanleiding van de oproepen op Instagram kwamen er vrijdag, zaterdag en zondag in het winkelcentrum tientallen jonge mensen bijeen. Er werd vuurwerk afgestoken en met eieren gegooid.

Een van de jonge beheerders werd dinsdagmiddag opgepakt in zijn ouderlijk huis. De ander is woensdag gearresteerd. Ze zouden samen het account beheren. De politie heeft in totaal negentig mensen om hun papieren gevraagd en nog eens vijf mensen aangehouden.

Sterk signaal

De politie hoopt dat aan de overlast nu een einde komt. Dinsdagavond bleef het in ieder geval rustig, laat een woordvoerder weten:

“We moeten afwachten hoe het zich verder ontwikkelt. We zijn zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in en rond het winkelcentrum. Laten we hopen dat hieruit ook een sterk signaal uitgaat naar de jongeren, dat we dit soort zaken als politie oppakken.”

De politie zegt nauw samen te werken met de gemeente om de problemen met de jongeren op te lossen.