Ecuador beperkt internettoegang Assange

WikiLeaks publiceerde afgelopen dagen duizenden mails van leden van Clintons campagneteam. Ecuador zegt zich niet te willen mengen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

Julian Assange op archiefbeeld.
Julian Assange op archiefbeeld. Foto Jack Taylor/ AFP

Ecuador heeft de toegang tot het internet voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange “tijdelijk beperkt”. Het besluit volgt op de publicatie door de klokkenluiderssite van duizenden e-mails uit het campagneteam rondom de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. Ecuador zegt geen rol te willen spelen in de verkiezingsstrijd, zo meldt persbureau Reuters.

Assange woont sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen. De Australiër heeft in Ecuador politiek asiel aangevraagd omdat hij uitlevering vreest naar Zweden, waar twee vrouwen hem daar beschuldigen van seksueel misbruik. De internetactivist heeft dat zelf altijd ontkend. Terwijl een Britse rechtbank eerder oordeelde dat hij kan worden uitgeleverd, heeft de Ecuadoreaanse president Rafael Correa hem langere tijd gesteund.

Assange stelt dat zijn internettoegang sinds zondag is afgesneden. Volgens hem zou de Amerikaanse regering druk hebben uitgeoefend op Ecuador om tot die actie over te gaan. WikiLeaks publiceerde de afgelopen dagen duizenden mails uit de entourage van Clinton en beloofde dat er nog vele zullen volgen. Het Zuid-Amerikaanse land stelt echter volledig op eigen initiatief te hebben gehandeld:

“Ecuador heeft besloten om, met gebruikmaking van haar eigen soevereine recht, tijdelijk de toegang te berpeken tot een deel van zijn communicatiesystemen in de ambassade in Londen”

Ook de Verenigde Staten ontkennen de suggestie dat het zich zou hebben bemoeid met Assange:

“Hoewel we al langere tijd bezorgd zijn over WikiLeaks, is elke suggestie onjuist dat minister John Kerry (Buitenlandse Zaken, red.) of het ministerie betrokken waren bij het afsluiten van WikiLeaks.”

Twitter avatar ericgeller Eric Geller BREAKING: Ecuador admits it cut off Assange’s internet due to his use of it to interfere in the U.S. election. https://t.co/VNJ6sdHhHj
    • Jorg Leijten