Duizenden bewoners uit Mosul gevlucht naar Syrië

De afgelopen tien dagen zouden 5.000 bewoners uit de Noord-Iraakse stad zijn gevlucht. Maandag begon het offensief tegen om Mosul te bevrijden uit handen van IS.

Delil Souleman/AFP

De afgelopen tien dagen zijn ongeveer vijfduizend Irakezen uit de Noord-Iraakse stad Mosul gevlucht naar het Syrische vluchtelingenkamp al-Hol. Maandag begon het grootschalige offensief om Mosul te bevrijden uit handen van Islamitische Staat (IS). Sindsdien kwamen ongeveer negenhonderd bewoners aan in het vluchtelingenkamp in het noordoosten van Syrië, meldt hulporganisatie Save the Children aan persbureau AP. Nog eens duizend mensen zouden bij de grens wachten tot ze verder kunnen.

Het vluchtelingenkamp kan de extra mensen eigenlijk niet aan, zegt de hulporganisatie. Meer dan negenduizend mensen moeten er zestien toiletten delen en velen hebben slechts toegang tot vervuild water. De omstandigheden in het kamp behoren volgens Save the Children “tot de ergste die we gezien hebben, en we verwachten dat er nog eens duizenden mensen binnenkort op pad gaan”.

Bekijk ook de fotoserie: De Slag om Mosul

De Verenigde Naties (VN) verwachten dat de komende dagen en weken minstens 200.000 mensen Mosul zullen ontvluchten, meldt de BBC. De VN vrezen dat het de grootste door mensen veroorzaakte humanitaire crisis sinds tijden zal worden. Ten zuiden, oosten en noorden van Mosul worden vluchtelingenkampen aangelegd.

Lange strijd

Graphic

Mosul is de laatste grote stad in Irak die IS nog in handen heeft, met naar schatting vierduizend tot achtduizend IS-strijders. Er wonen naar schatting nog een miljoen mensen. De stad is strategisch en economisch van groot belang voor IS. Er wordt rekening gehouden met een taaie en bloedige strijd die weken, misschien wel maanden kan gaan duren.

Lees ook: Lange en taaie strijd om Mosul verwacht

Het Iraakse leger wordt daarbij ondersteund door het Amerikaanse leger en een coalitie van Koerdische, shi’itische en sunnitische milities. Ook door Turkije getrainde troepen en de Turkse luchtmacht zijn betrokken bij de herovering van de Noord-Iraakse stad.