Drijvende kracht achter afzetting Rousseff gearresteerd

Cunha wordt er van verdacht miljoenen dollars aan smeergeld te hebben aangenomen in deze omvangrijke witwasaffaire.

Cunha wordt afgevoerd
Cunha wordt afgevoerd Foto Michael Melo/Metropoles via AP

De oud-voorzitter van het Braziliaanse parlement Eduardo Cunha is woensdag in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia gearresteerd in verband met de grote corruptiezaak Operatie Lava Jato (Wasstraat), rondom (semi-)staatsoliebedrijf Petrobras.

Cunha was de grote motor achter de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff, die na een lange machtsstrijd afgelopen augustus werd afgezet. Cunha wordt er van verdacht miljoenen dollars aan smeergeld te hebben aangenomen in deze omvangrijke witwasaffaire. Het geld zette hij deels vast op Zwitserse bankrekeningen. Onmiddellijk na zijn arrestatie werd een bedrag van ruim zestig miljoen dollar van verschillende bankrekeningen bevroren.

Cunha werd opgepakt op aandringen van de invloedrijke rechter Sérgio Moro die al jaren bezig is om corrupte politici en zakenlieden in het kader van Operatie Wasstraat achter de tralies te krijgen.

Ook oud-president Lula werd in maart in staat van beschuldiging gesteld wegens identiteitsfraude en het witwassen van geld. Daar kwamen in september verdenkingen van corruptie bij. Lula zou de man zijn achter illegale betalingen, smeergeld en campagnedonaties van zo’n 23 miljoen euro.

Cunha werd door tegenstanders van oud-president Dilma Rousseff gehaat omdat hij de man was die de afzettingsprocedure op de agenda plaatste toen hij nog parlementsvoorzitter was. Hij zou daarin volgens critici vooral gedreven zijn om zijn eigen zaak te redden, omdat hij toen al verdachte was in het corruptieschandaal en zich met miljoenen dollars zou hebben verrijkt.

Lange tijd was het niet mogelijk om Cunha te arresteren omdat hij als parlementsvoorzitter immuniteit genoot. Maar vorige maand werd hij definitief uit zijn ambt gezet. Volgens rechter Moro was er een gevaar dat Cunha het land zou ontvluchten omdat hij naast de Braziliaanse, ook de Italiaanse nationaliteit heeft.