Waarom hebben we het nog over de DJ Mag Top 100?

DJ Mag Top 100 Vanavond wordt de DJ Mag Top 100 uitgereikt tijdens Amsterdam Dance Event. De ranglijst, door media vaak ten onrechte aangehaald als verkiezing van ‘de beste dj van het jaar’ is een populariteitspoll. NRC zet het in perspectief.

Het Belgische DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike
Het Belgische DJ duo Dimitri Vegas & Like Mike Foto ANP/ Ferdy Damman

Hoe win je de DJ Mag Top 100 poll? Regel een vliegtuig en bezoek een ‘clickfarm’ in Vietnam waar je moderne slaven zes weken verstoken van vrienden en familie stemmen laat ronselen online. Dat gebeurt er in de hilarische’ mockumentary’ van trance-producer en dj Gareth Emery over het fictieve dj-duo CVNT5 (cunts) dat er alles voor over heeft om ‘de nummer 1’ te worden in de lijst. Die stemmen kopen ze natuurlijk – ‘werknemers’ krijgen een bonus als ze meer dan 150 ja-stemmers ronselen per dag.

Einde DJ Mag Top 100

De DJ Mag Top 100 bestaat volgend jaar niet meer. Dat hoopt niet alleen Emery die in 2013 al publiekelijk afstand nam van de poll waarin hij jarenlang een plek had en die ook vanavond weer wordt uitgereikt tijdens Amsterdam Dance Event. Ook data-expert Denis Doeland en lezers die bijdragen aan nieuwsmachine Reddit voorspellen dat de ranglijst gaat verdwijnen. De populariteitspoll van het Britse blad DJ Mag leidt al jaren tot controverse. Het grote schandaal van vorig jaar was dat de Belgische winnaars Dimitri Vegas & Like Mike vrouwen met iPads in bikini het strand op zouden hebben gestuurd om vervolgens te winnen ten koste van ‘onze’ Hardwell en Martin Garrix.

Waarom hebben we het nog over de DJ Mag Top 100? Goede vraag, zegt Doeland. De populariteitspoll heeft volgens de data-journalist en auteur van ‘EDM en de digitale wereld’ zijn beste tijd gehad. De ranglijst, door media vaak ten onrechte aangehaald als verkiezing van ‘de beste dj van het jaar’ is een populariteitspoll. Het feit dat je enkel kan stemmen door een emailadres op te geven, zo vaak je maar wil, maakt de weg vrij voor sabotage. Dat gelooft niet alleen Doeland, dat denken ook 2.800 lezers van Reddit. Het discussieplatform publiceerde begin deze maand een alternatieve lijst waarin niet het Belgische duo maar Martin Garrix op de eerste plaats stond. Daarna volgende The Chainsmokers (2), Porter Robinson (3), Hardwell (4) en KSHMR (5). Dimitri Vegas & Like Mike eindigen in de Reddit-lijst op de 56e plaats.

Geen draagvlak

En met de verkiezing is meer aan de hand. De DJ Mag Top 100 is ten eerste geen vakjuryprijs. En anders dan bij de samenstelling van bijvoorbeeld de Top40 wordt niet gekeken naar het aantal keer dat nummers van de DJ’s zelf worden gestreamd. Ook wordt niet gekeken naar airplay op de radio of het aantal keren dat dj-sets of mixen van DJ’s in kwestie zijn afgespeeld op YouTube, Soundcloud of Mixcloud. Alleen het aantal via de site van DJ Mag verzamelde stemmen telt.

Hoeveel mensen dat doen? Nog geen miljoen. Een druppel op een gloeiende plaat, concludeert data-journalist Doeland, want maar een fractie van het totaal aantal fans brengt een stem uit. De Top 100 mist dus draagvlak.

Social data

Kijken we vervolgens naar de populariteit van verschillende dj’s op social media, dan komt er een heel andere lijst uit. Gezamenlijk hebben de artisten uit de DJ Mag Top 100 van vorig jaar meer dan 979 miljoen volgers op Facebook, Twitter en Instagram. Martin Garrix, de Amstelveense dj die als grootste kanshebber wordt gezien voor dit jaar, heeft in zijn eentje al bijna 3,5 miljoen volgers op Twitter, zo’n 13 miljoen Facebook-vrienden en bijna 8 miljoen volgers op Instagram. Voor de Belgen ligt dat heel anders. Die hebben 1,4 en 1,1 miljoen volgers op Instagram, 8 miljoen volgers op Facebook en 2,3 miljoen volgers op Facebook.

Ergens voelt het wrang om het verband te leggen tussen de activiteit van dj’s op sociale netwerken en hun populariteit, maar in de EDM-wereld gebeurt 95 procent van de interactie met fans nou eenmaal online, zegt Doeland. Fans kopen hun kaartjes en merchandise online, streamen hun muziek via YouTube of Spotify en worden door hun favoriete artiest op de hoogte gehouden van het laatste nieuws via Facebook, Instagram en Twitter.

“Je zit in een click business als dj.” En er is een relatie tussen de interactie van een dj op sociale netwerken en de clicks die hij genereert, zegt Doeland. “Als je duidelijk aanwezig bent op social media, wordt je muziek ook vaker gestreamd. Je achterban is puur digitaal, dus hoe beter je met ze omgaat hoe groter de kans dat ze iets aanklikken.” De data-analist en schrijver – die met een team van zes man de sociale netwerken voor Hardwell beheert - doet al een tijd onderzoek naar social data. Zou het aantal volgers op de drie belangrijkste sociale netwerken van de dj’s meewegen, dan wordt de lijst ineens heel anders.

Top 10 DJ Mag top 100 en ranking van deze DJ’s op basis van verschillende social media

Major Lazer

En kijken we, tot slot, naar het werk van de artiesten zelf - de muziek - dan wordt het opnieuw een andere lijst.

In de grafiek hieronder zie je een vergelijking tussen de DJ Mag Top 100 en de Top 100 op basis van het aantal Spotify-plays. Op de linkeras staan de nummer één tot en met 100 uit de DJ Mag Top 100 van vorig jaar. Op de rechteras vind je ook een Top 100, maar dan op basis van het gemiddeld aantal Spotify-plays per ariest. Rode artiesten staan op basis van het aantal Spotify-plays flink lager op de ranglijst, blauwe artiesten zouden op basis van het aantal plays veel hoger staan in de DJ Mag Top 100. Groene artiesten staan nagenoeg gelijk op beide lijsten.

Rank DJ Mag Top 100 versus rank o.b.v. Spotify-plays

slopegraphdjtop100-spotifyplays-v1test

Wat Doeland denkt dat er dit jaar gebeurt? “Martin Garrix gaat winnen, laten we dat voorop stellen. Maar ergens hoop ik dat Dimitri Vegas & Like Mike het weer worden. Dat geeft ons pas echt ammunitie om de boel ter discussie te stellen.”